El cap de llista de CDC al Congrés, Francesc Homs, va afirmar ahir que si la CUP s'alia amb Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot (CSQP) i el PPC per tombar els Pressupostos de la Generalitat es comprovarà que no és un soci "fiable". Després de la reunió del comitè executiu de Convergència, Homs va advertir que si en el ple d'aquesta setmana al Parlament la CUP no retira la seva esmena a la totalitat al projecte pressupostari del Govern, hi haurà unes conseqüències que "no seran neutres" i caldrà "prendre decisions al respecte".

Segons Homs, faci el que faci la CUP el procés sobiranista "tirarà igualment endavant", però almenys "sabrem que és un actor del qual no et pots fiar perquè no compleix" la seva paraula. "El procés necessita gent fiable i solvent", va subratllar Homs, que tot i així no creu que un veto als Pressupostos aboqui "obligatòriament" Catalunya a unes noves eleccions anticipades.

Paral·lelament, la portaveu del PSC, Esther Niubó, va instar ahir el Govern que, si finalment veu rebutjat el seu projecte de Pressupostos després de la negativa de la CUP a retirar la seva esmena a la totalitat, busqui "nous socis" per dotar d'estabilitat l'Executiu català i canviar el seu full de ruta "inviable". Niubó va considerar que "no té sentit repetir eleccions cada any", ja que "el sistema parlamentari prové de mecanismes perquè el Govern avaluï quina confiança política i suports parlamentaris té, i en tot cas negociar uns pressupostos nous si es veiés que amb la CUP aquest pressupost no avança".

El cap de llista d'ERC a les eleccions del 26-J, Gabriel Rufián, va ser més optimista al respecte i va afirmar que "si la CUP va fer possible que s'aprovessin els Pressupostos de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també pot aprovar els del Govern de Junts pel Sí" que "són inequívocament més socials" que els altres.