CUP-Poble Actiu i CGT van denunciar ahir davant l'Oficina Antifrau de Catalunya que la Diputació de Barcelona va concedir subvencions per a la cooperació al desenvolupament a empreses i patronals a través de contractes sense publicitat ni concurrència, almenys, per 1 milió d'euros.

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Maria Rovira i els sindicalistes Eulàlia Ribó i Josep García, de la CGT de Catalunya, van informar de les presumptes irregularitats detectades a la Diputació barcelonina, que afectarien l'àrea de Relacions Internacionals d'aquest ens provincial.

Aquestes se centren en la concessió de fons que suposadament s'havien de dedicar a la cooperació internacional però que es van destinar, entre els anys 2012 i 2015, a patronals i a empreses que no comptaven amb experiència prèvia en cooperació al desenvolupament i que estarien en procés d'interncionalització o de conquesta de mercats a països pobres, especialment al Magreb i l'Amèrica Llatina.

Les patronals Unió Empresarial de l'Anoia o el Gremi de Blanquers d'Igualada van ser beneficiades amb 66.000 i 64.000 euros, respectivament, en la convocatòria del 2015, i l'empresa Secartys, que es dedica al reciclatge de pneumàtics al Brasil, va rebre uns 62.000 euros de subvenció el 2014.

La patronal Pimec, segons les dades facilitades ahir, va rebre en les convocatòries del 2013 (de forma directa, sense concurs) 13.000 euros, per a la internacionalització de les pimes, mentre que en la del 2014 va obtenir-ne tres més de 38.000, 20.000 i 45.000, per a projectes de cooperació al Marroc i el Panamà.

La Fundació Empresa i Clima, que té entre els seus patrons la Cambra de Comerç de Barcelona i Gas Natural-Fenosa, entre d'altres, va rebre el 2013 uns 67.000 euros per a un projecte de cooperació al Brasil, 42.000 més el 2014 per a assistència tècnica a Xile, i 44.000 més de la convocatòria del 2015, a més de 74.000 euros per a un projecte de cooperació al Perú, suposadament irregulars, segons la CUP i la CGT.

García i Ribó van explicar que els dos responsables de l'àrea de Cooperació Internacional mentre es van atorgar els fons de forma presumptament irregular eren Jordi Castells i Jonathan Jorba, que van renunciar als seus llocs quan va esclatar la polèmica al maig del passat 2015. Castells treballa ara al Departament de Governació de la Generalitat i Jorba, a l'Institut d'Estadística de Catalunya, van afegir.

A més de les denúncies davant l'Oficina Antifrau pel que la CUP i la CGT estimen que són il·legalitats, els dos sindicalistes van indicar que les treballadores de l'àrea de Relacions Internacionals van patir a partir del 2012 una greu situació d'assetjament laboral que va certificar la Inspecció de Treball en un informe, després de ser denunciat pels sindicats de la Diputació. Amenaces, ambient dictatorial i de terror, crits, comentaris sexistes i por van ser esmentats per les treballadores en l'avaluació de riscos psicosocials que es va realitzar a la Diputació de Barcelona, arran de l'expedient de la Inspecció de Treball.