El Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar la moció independentista del Parlament català de novembre del 2015 perquè va vulnerar el dret a la participació política en igualtat de condicions dels diputats populars, ja que es va tramitar sense que aquest partit tingués grup i portaveu parlamentaris. El Ple del TC va decidir per unanimitat estimar parcialment els tres recursos d'empara presentats per diputats de PP, Ciutadans i PSOE contra diversos acords del Parlament relacionats amb la tramitació de la proposta de resolució sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre del 2015.

En concret va dictar tres sentències -de les quals van ser ponents el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, i els magistrats Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol-, que declaren la vulneració del dret de participació en els assumptes públics i que anul·len dos dels actes parlamentaris qüestionats pels demandants.

Els antecedents

El 27 d'octubre del 2015 la Mesa del Parlament de Catalunya va admetre a tràmit la citada proposta de resolució i contra aquesta decisió Ciutadans i PSC van presentar peticions de reconsideració, a les quals es va adherir el PP.

El 2 de novembre la Presidència del Parlament va convocar per a l'endemà una reunió de la Junta de Portaveus, òrgan que, segons el Reglament de la Cambra autonòmica, ha de ser escoltat abans que la Mesa resolgui les peticions de reconsideració. En aquella data, els diputats del PP no s'havien constituït encara en grup parlamentari ni havien designat el seu portaveu, per a la qual cosa disposaven de termini fins al 5 de novembre, segons recorda el TC.

La reunió va tenir lloc finalment el 3 de novembre i aquell mateix dia la Mesa del Parlament va rebutjar les peticions de reconsideració i va confirmar la seva decisió anterior d'admetre a tràmit la proposta de resolució, que ja va ser declarada nul·la pel Ple del TC en una sentència que va estimar la impugnació del Govern de la nació.

El tribunal conclou que l'acord de 27 d'octubre amb el qual la Mesa va admetre a tràmit la proposta de resolució no va vulnerar la Constitució, perquè les taules no han d'inadmetre propostes per la suposada inconstitucionalitat del seu contingut.

Un cas poc habitual

El TC afegeix que només de forma excepcional s'ha admès la possibilitat que no donin curs a propostes clarament contràries a la Constitució. Considera que la vulneració del citat precepte es va produir com a conseqüència de l'incompliment per part de la Mesa del procediment establert en el Reglament de la Cambra per a la resolució de les peticions de reconsideració. Conforme a les normes internes del Parlament, la Junta de Portaveus ha de ser sentida abans que la Mesa resolgui les peticions de reconsideració formulades contra les seves pròpies decisions.