El cap de llista d'ERC a les eleccions al Congrés del 26-J, Gabriel Rufián, va assegurar que "per Esquerra no serà" que es rebutgi un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI). Els republicans estan "al costat de qualsevol iniciativa que doni veu i posi les urnes", va defensar en un acte de campanya aquest divendres.

Ara bé, en aquest mateix context, Rufián va posar també sobre la taula que el RUI no consta per ara al full de ruta sobiranista, i de fet, el número 2 de la llista, Joan Tardà, va afirmar que "qualsevol modificació" que alterés la resolució del 9-N s'hauria d'avalar al Parlament.El cap de llista d'ERC va instar En Comú Podem a "posicionar-se" sobre un referèndum "davant la victòria indiscutible" que preveu a mans del PP el 26-J. "Posicionar-se i Podem a vegades és un oxímoron", va retreure. Rufián també va afirmar que la transversalitat sobiranista comporta "dificultats" i alhora "reflecteix una victòria".

Visions oposades

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, es va mostrar preocupat per la possibilitat que el Govern torni a plantejar un 9-N com el d'ara fa dos anys. Tot i que encara no hi ha cap proposta formal sobre la taula, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no va tancar la porta dijous passat a la convocatòria d'un referèndum unilateral d'independència, tal com reclama la CUP.

"El RUI és allò que, en principi, el senyor Artur Mas va convocar pel 9-N amb una ploma estilogràfica escollida especialment per a l'ocasió, que va acabar al Museu d'Història de Catalunya", va ironitzar durant l'acte que va presidir a les Cotxerres Borrell de Barcelona. "Aquell RUI es va acabar convertint en un procés participatiu. Ja que tornar a la situació del 9-N seria una mica preocupant", va opinar.

El candidat de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, es va mostrar del mateix parer que Domènech i va rebutjar aquest divendres un referèndum unilateral perquè els partidaris del "no" no hi participarien i no tindria legitimitat internacional.

"No en faríem res de convocar un RUI si la gent del "no" el boicotegés, perquè davant la comunitat internacional seria difícil sostenir-ne la seva legitimitat", va argumentar en roda de premsa abans de visitar la fundació Cuina Justa-Cassià Just.

Homs es va preguntar "com es pot fer un referèndum unilateral si els del "no" no el reconeixen". "La democràcia no es pot imposar", va concloure tot recordant que el 9-N va ser un "exercici extraordinari", però tothom va coincidir "que no era suficient", ja que només es van mobilitzar els independentistes. El candidat convergent també va constatar que l'Estat no vol posar les urnes perquè això els obligaria a fer una proposta a Catalunya.

Millor la via escocesa

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va evitar descartar un referèndum unilateral d'independència, perquè "tècnicament és una possibilitat", encara que ha emfatitzat que els "esforços" cal concentrar-los ara a reclamar a l'Estat que autoritzi a Catalunya la via escocesa.

En declaracions a RAC1, Puigdemont va insistir que l'"opció majoritària" a Catalunya és la defensa d'un referèndum "a l'escocesa", acordat amb l'Estat, com va ocórrer al Regne Unit amb el referèndum escocès: "Diran que no, però és un escenari que hem de plantejar", va afirmar molt convençut. A més, va explicar que, en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al setembre, aspira que el seu full de ruta sobiranista, que pensa "mantenir fins al final", rebi "els suports més amplis possibles".

Carles Puigdemont va raonar que, després del desengany de la negociació pressupostària amb la CUP, no vol "anar a la qüestió de confiança amb un acord previ" amb els anticapitalistes, perquè actualment "desconfiaríem molt d'un paper signat" amb ells. Tot i així, el president espera que els plans que presenti davant el ple del Parlament al setembre recullin el suport no només de la CUP, sinó fins i tot d'altres grups de la cambra catalana.