L'Assemblea Nacional de Catalunya consultarà els seus socis sobre la celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI), segons va acordar el seu secretariat en una reunió celebrada dissabte passat a Badalona. Aquesta consulta interna es farà abans del diumenge 3 de juliol i "hi estaran convocats tots els membres de ple dret de l'ANC". La votació es podrà fer tant presencialment com electrònicament i preguntarà les següent qüestió: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?".

A través d'un comunicat, la direcció de l'ANC ha detallat que ha decidit fer aquesta consulta perquè considera que, després del desacord amb els pressupostos, el full de ruta ha quedat "manifestament erosionat", ja que, segons l'entitat, "la darrera setmana ha suposat un punt d'inflexió en el procés d'independència".

Si la resposta de la consulta interna és positiva, l'Assemblea exigirà al Govern i al Parlament la celebració d'un referèndum amb resposta binària sobre una pregunta clara en relació amb la independència de Catalunya. D'acord amb aquest plantejament, el resultat del referèndum hauria d'implicar, en cas de victòria del "sí", la declaració immediata d'independència.

Segons el mateix comunicat, "ha arribat el moment de tornar el lideratge del procés a la societat". "Hem de ser novament les entitats socials sobiranistes les que exigim als partits polítics les actuacions necessàries per superar les seves diferències i culminar el procés sobiranista", conclou la nota.

Sánchez, decidit

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, es va posicionar ahir a favor de l'opció d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). "No es tracta de reviure el 9-N. Allò va ser una consulta que es volia acordada amb l'Estat, que no va poder ser i que no va traspassar cap línia vermella de la legalitat", va assenyalar a Catalunya Ràdio. "Ara estem plantejant que després de quatre anys de mobilització intensa potser ja ha arribat el moment d'assumir que hem de fer el pas i fer-lo amb la dignitat democràtica que comporta un referèndum", va continuar Sánchez, que també va apostar per "reorientar" el full de ruta després del trencament del pacte d'estabilitat entre JxSí i la CUP. "Entenem que hi hagi una certa fatiga dels debats que els partits polítics han realitzat. La gent no ha entès que un acord signat al gener pugui provocar una certa trencadissa com la de dimecres passat. Per tant, es tracta de donar un tomb i de reorientar l'estratègia de com culminar el procés", va reflexionar el president de l'ANC, que considera que el full de ruta no està "tocat de mort" però sí "enormement alterat".

Sánchez també va parlar al programa Via Lliure de Rac1, on va continuar defensant el RUI com una de les sortides més factibles del procés. "El plantejarem perquè sigui vinculant, i si és un sí, el Parlament hauria d'avançar cap a la creació immediata de la República catalana i si és un no, acceptar que no hi ha la majoria social", va afirmar.