La Guàrdia Civil ha detingut a Tarragona Alejandro Cao de Benós, el tarragoní que exerceix com a ambaixador no oficial de Corea del Nord a Espanya, en una operació contra el tràfic d'armes prohibides en la qual han estat arrestades nou persones més.

Fonts de la investigació han indicat a Efe que l'"ambaixador" ha estat arrestat juntament amb el seu company de pis en aquesta ciutat catalana i que el suposat capitost d'aquesta xarxa ha estat detingut a Múrcia.

Segons sembla, l'organització comprava armes legals i després les manipulava per transformar-les en prohibides.

Les mateixes fonts han indicat que l'operació s'està desenvolupant en altres zones d'Espanya i que està dirigida per un jutjat d'instrucció de Múrcia.

Cao de Benós, nascut el 1974 a Reus (Baix Camp) i amb orígens aristocràtics, és des de fa més d'una dècada l'únic occidental que exerceix de delegat especial del govern nord-coreà, sota les ordres del Comitè de Relacions Culturals amb l'Estranger.

Recentment, va impulsar en un soterrani del centre de Tarragona, a través de l'Associació d'Amistat amb Corea -KFA, segons les seves sigles en anglès- el primer club social de fidels a Corea del Nord, que volia inaugurar per honrar el règim nord-coreà, regit per Kim Jong Un, que acumula denúncies de la comunitat internacional per violació dels drets humans.

Al novembre del 2014, Cao de Benós va iniciar a Xile la seva primera gira per Amèrica Llatina per, segons ell mateix, "augmentar les relacions i els intercanvis" en el futur entre aquesta regió i Corea del Nord.

Mesos abans, se'l va poder veure en el festival de cinema de Sant Sebastià, on va exercir d'amfitrió del productor espanyol, Álvaro Longoria, que va presentar el seu documental, "El somni coreà" sobre l'impenetrable país comunista.