Les entitats socials van atendre l'any passat 1.550.000 persones. Això representa un 2,5% més respecte al 2014, segons dades del baròmetre anual que va presentar ahir la Taula del Tercer Sector Social, organització que agrupa 3.030 entitats catalanes. El sector de la infància i dels discapacitats són els que més han crescut en atenció.

La clau d'aquest increment en l'atenció es deu, segons el president de l'ens, Oriol Illa, a l'augment del capital social de les entitats (un 6%) i a l'increment dels ingressos mitjans després dels darrers anys de crisi econòmica. I tot plegat malgrat que la meitat del sector continua arrossegant deute públic. "Les entitats han acabat doblant esforços per no deixar ningú desatès i això no ha estat compensat econòmicament", ha reblat Illa.

Segons l'informe, però, l'increment de persones ateses l'any passat es va reduir respecte al període comprès entre els anys 2013 i 2014, quan el nombre va créixer un 3,4%. Pel que fa a la solvència del sector, el baròmetre conclou que la meitat de les entitats suporta algun deute de les administracions des del 2014 o d'anys anterior. Si al 2014 era un 49,60% d'entitats que arrossegaven aquest deute, al 2015 millora i el percentatge se situa al 45,43%. "És una càrrega important i una anomalia. La situació s'ha alleugerit però es greu. No és lògic suportar aquest deute", assenyala Toni Codina, director general de la Taula. També millora la tresoreria del sector. Segons Codina, s'han superat els anys més difícils de la crisi i en aquest temps les entitats "han enfortit" el capital social.

Dades econòmiques

L'informe apunta que el volum econòmic que mouen les entitats va rondar l'any passat els 3.000 milions d'euros i això va suposar l'1,42% del PIB de Catalunya. La radiografia mostra un sector amb entitats majoritàriament petites. El 40% té un pressupost inferior als 50.000 euros i un altre 30,8% el té entre 50.000 i 500.000 euros. Pel que fa als ingressos públics i privats, la relació és de 60-40. El finançament públic es rep majoritàriament via subvencions i convenis però des del sector es reclamen més concerts, regulats pel nou decret de concertació dels serveis socials. "Avançar cap a un sistema de concerts és avançar cap a una nova relació amb les administracions més madura i estable", ha assegurat Toni Codina. L'any passat, el 58% del pressupost va venir d'ingressos privats, un punt menys que l'any anterior.