La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) l'entrada a presó de l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, el seu germà i exregidor del consistori, Francisco Bustos, i l'exsecretari d'Organització del PSC, Daniel Fernàndez, implicats en el cas Mercuri. La plataforma, que exerceix l'acusació popular, ha sol·licitat a la sala del TSJC que denegui la suspensió de la pena que ha demanat la defensa dels acusats, que van ser condemnats a un any i quatre mesos de presó per la contractació irregular d'una tècnica a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

L'acusació considera que el compliment de les penes de presó "té una vessant preventiva negativa adreçada a atemorir aquelles persones que podrien cometre conductes com les condemnades i una vessant preventiva positiva adreçada a aquelles persones i càrrecs públics perquè ajustin les seves actuacions a criteris polítics basats en l'ètica i el compliment de la legalitat". Afegeix que els germans Bustos "es troben en múltiples sumaris que investiguen més cassos de corrupció" i denuncien que tot i ser condemnats, "mai han manifestat el més mínim penediment".

El TSJC va condemnar a un any i quatre mesos de presó els germans Bustos i Fernàndez per un delicte de tràfic d'influències per la contractació irregular d'una tècnica a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, així com al pagament de 60.000 euros i la inhabilitació especial per a l'ocupació o càrrec públic durant quatre anys, sis mesos i un dia. A més, va condemnar l'exalcaldessa de Montcada Maria Elena Pérez a set anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació. La sentència va ser recorreguda i el TS va desestimar el recurs. L'abril passat, el TSJC va declarar ferma la sentència en no haver estat recorreguda la sentència del TS per part de les defenses dels acusats en els terminis establerts, segons ha informat la plataforma.

De la seva banda, les defenses dels acusats han sol·licitat a la sala la suspensió de l'execució de la pena de presó "sota l'argument de no tenir antecedents penals i de la necessitat de prevenir dels efectes nocius que suposa el contacte amb la presó, a efectes de rehabilitació i reinserció", segons ha afirmat Sabadell Lliure de Corrupció en un comunicat. L'acusació popular s'ha oposat a que s'accepti aquesta petició i per això ha demanat a la sala del TSJC que faci complir la sentència que va dictar.

Bustos, per la seva banda, Bustos es mostra "convençut" que es demostrarà la seva "innocència" en la peça 31 del 'cas Mercuri' (divendres va declarat als jutjats de en qualitat d'investigat). Aquesta altra peça investiga les presumptes col·locacions irregulars al Consell Comarcal del Vallès Occidental i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L'exalcalde de Sabadell diu estar "molt tranquil" amb la seva consciència i es mostra convençut que la seva innocència "quedarà reflectida".