La Guàrdia Civil va detenir, ahir a Tarragona, Alejandro Cao de Benós, el català que exerceix com a ambaixador no oficial de Corea del Nord a Espanya, en una operació contra el tràfic d'armes prohibides que, de moment, s'ha tancat amb nou arrestos més. Fonts de la investigació van assenyalar que Cao de Benós -que a Corea del Nord és conegut com a Cho Son Il (Corea és una) va ser arrestat juntament amb el seu company de pis. Se'ls acusa de formar part d'una xarxa que tindria el cap visible a Múrcia.

Tot apunta que l'organització comprava armes legals i a continuació les manipulava per transformar-les en prohibides i de foc real. En aquest context, les mateixes fonts van indicar que l'operació, dirigida per un jutjat d'instrucció de Múrcia, s'ha dut a terme en diverses zones d'Espanya. Més concretament, els agents de la UCE3 del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil efectuaven registres, ahir, a les províncies andaluses d'Almeria i Còrdova, a Barcelona, a Madrid i a Bilbao. Fonts de la investigació no van aportar més detalls, però van descartar que el destí de les armes fos Corea del Nord, sinó que anaven a parar al mercat intern.

Segons publicava ahir l'edició digital d'El Mundo, Cao de Benós va arribar a tenir fins a tres pistoles detonadores trucades per poder ser utilitzades amb munició real, però en tot cas per a la seva defensa personal i no pas per comerciar amb elles. En realitat, l'origen de l'operació estaria en una altra persona arrestada a Múrcia, que té antecedents i es dedicava a vendre les armes manipulades. Aquest detingut comprava armes i detonadors, els treia el deflector (el mecanisme que impedeix la sortida de les bales) i alterava la munició. En l'operació es persegueix als compradors d'aquestes armes amb la finalitat de revendre-les. Semblaria que Cao de Benós quedaria al marge de la trama i que hauria adquirit les armes per a la seva seguretat.

Nascut el 1974 a Reus (Baix Camp) i amb orígens aristocràtics, Cao de Benós és, des de fa més de deu anys, l'únic occidental que exerceix de delegat especial del govern nord-coreà, presidit per Kim Jong Un, i ho fa sota les ordres del Comitè de Relacions Culturals amb l'Estranger. Fins al punt que, fa cosa de cinc mesos, aquest "ambaixador" va posar en marxa, en un soterrani del centre de Tarrragona que havia estat la seu d'un bar musical, l'Associació d'Amistat amb Corea (KFA, de les sigles en anglès), una entitat d'abast i funcions poc clares que, no obstant això i segons afirmava ell, compta amb 15.000 socis.

En declaracions al diari El País (11/05/2016), De Benós presentava el local com la primera "delegació cultural" norcoreana. I afegia: "Les ambaixades tenen poc personal i s'han d'ocupar de qüestions importants; des de l'associació provem de donar a conèixer els aspectes de la cultura i la realitat norcoreana", de manera que la KFA de Tarragona ha programat sessions de lectura, projeccions de documentals i, fins i tot, cursos de cuina nord-coreana.

Des que n'actua d'"ambaixador" oficiós, De Benós s'ha dedicat a fer proselitisme de la dictadura de Corea del Nord, un règim que Kim Jong Un dirigeix amb mà de ferro i que acumula denúncies de la comunitat internacional per violació dels drets humans. Al local de KFA a Tarragona, però, no hi ha ni una sola imatge del líder, "perquè no correspon" exhibir-les, matisava Cao de Benós. Sí que n'hi ha dels altres dos dictadors que el van precedir, Kim Il-sung i Kim Jong-il. Un dels objectius de KFA consisteix en contrarrestar la imatge que donen els mitjans occidentals del règim nordcoreà, els quals "només destaquen notícies sensacionalistes, completament falses la majoria de vegades".

"El somni coreà"

En aquest context, el novembre del 2014 Alejandro Cao de Benós va iniciar a Xile la primera gira per Amèrica Llatina, que tenia per objectiu "augmentar les relacions i els intercanvis" entre aquesta regió i el país asiàtic. Unes setmanes abans, se'l va veure en el festival de cinema de Sant Sebastià, on va exercir d'amfitrió del productor espanyol Álvaro Longoria, que hi presentava el documental The propaganda game.