Nou capítol de l'escàndol Jorge Fernández Díaz. Aquesta tarda a les 6 en punt, el diari Público.es ha fet pública l'última part d'una de les converses entre el ministre de l'interior i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel De Alfonso.

En aquests últims fragments que han vist la llum, el ministre de l´Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va proposar el 2014 al director de l´Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que fos la Fiscalia qui filtrés les presumptes irregularitats de Francesc Homs en la signatura de dues assignacions de llocs de treball a l´Administració a dues cunyades de Felip Puig. "Això la Fiscalia t´ho afina, fem una gestió", se sent dir a Fernández Díaz davant dels dubtes de De Alfonso per la debilitat de les proves.

Després d´assegurar que el cas "seria prevaricació" i suposaria "un torpede a la línia de flotació" per a Homs, el ministre afegeix que "l´ideal" és que si el cas està al jutjat "i surt", ningú "sospitarà que surt de la Policia ni d´investigacions policials". Fernández Díaz va insistint que la intervenció de la Fiscalia pot servir per tirar endavant el cas, tenint en compte que en la primera part de la conversa publicada ahir De Alfonso advertia que si el cas arribava al jutjat i li tombaven a ell el llençaven als gossos.

Al llarg del fragment de conversa que ha revelat ´Público´ se sent un De Alfonso que presumeix de patriotisme espanyol però tem pel que li pugui passar si es relaciona que la documentació ha sortit d´ell. "Jo vinc per això, ministre. Jo sóc espanyol per sobre de tot, però a mi m´enfonsa, tinc família"."Res, res, no et preocupis que no et vull aclaparar -li diu Fernández Díaz a De Alfonso en un altre moment de la conversa-. Però clar, és que això seria prevaricació i això... es troba amb un embolic aquest senyor, eh?".

El ministre de l´Interior continua insistint perquè De Alfonso accedeixi a passar-li la documentació, fet al qual el director de l´Oficina Antifrau no posa cap objecció. De fet, assegura que li ha portat una còpia de tota la documentació sense el segell de l´Oficina Antifrau perquè no se sàpiga d´on ha sortit.

Si li diu, però, que comprengui la seva "situació a Catalunya". I afegeix: "No sóc de la Generalitat, l´oficina no pertany a la Generalitat, som independents. Els hem fet una bona plantofada amb Ramon Bagó, els hem destrossat el sistema sanitari, els hem acusat, estem fotent-los el CTT [Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació]. En fi, jo sóc espanyol, ho tinc clar, però estic en una situació que haig de ballar allà".

Mariano Rajoy, esquitxat

La conversa entre el director de l´Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso Laso, i el ministre de l´Interior, Jorge Fernández Díaz, en què el membre del govern de Mariano Rajoy s´interessa per saber si hi ha temes que es puguin utilitzar en contra d´ERC i de CDC ha generat un tsunami polític que cada vegada afecta més nom. El darrer, el del propi Mariano Rajoy.

La conversa, publicada pel diari digital ´Público´, s´hauria produït l´any 2014, i en ella el director d´Antifrau li explica a Fernández Díaz que s´investiguen algunes adjudicacions del govern tripartit a l´empresa de Ferrovial Cespa, on aleshores treballava el germà d´Oriol Junqueras, Roger Junqueras. Li diu, però, que és un tema fluix, i que n´hi ha un altre que afectaria el pare de Junqueras que intenta que l´investigui el Grup Planeta perquè no hi aparegui l´oficina. Avui, dimecres, un nou audio revela que el ministre de l'Interior va informar al president del govern espanyol sobre les converses. Rajoy, però, ho nega.

El diari digital ´Público´ ha revelat diversos fragments de la conversa en què se senten les veus dels que serien el ministre i el director de l´Oficina Antifrau. De Alfonso explica a Fernández Díaz que el tema en relació amb el pare de Junqueras tindria a veure amb requalificació de terrenys a Puigcerdà. "A l´entorn de Puigcerdà per allà hi ha Carretero, és clar", rebla el ministre.

«Si a més aconseguíssim tenir alguna cosa que es tragués en el moment oportú...»

De Alfonso admet que la informació que li arriba és fluixa, i d´aquí que vulgui derivar-la al Grup Planeta perquè en pugui fer una investigació que no els afecti. Explica al ministre que ha parlat amb el cap de seguretat de Planeta, "un home de la policia", i que si surt algun nom, que li passin, que ell ja ho posarà "en ordre".

"Aleshores, si a més aconseguíssim tenir alguna cosa que es tragués en el moment processal oportú d´Esquerra, que fes també al president de la Generalitat dir "ui, no convé tant com deien perquè a mi ara ajuntar-me amb aquests...", bé, també seria bo", afegeix el director de l´Oficina Antifrau.

En un altre passatge De Alfonso demana a Fernández Díaz que si té alguna cosa sobre els dos partits li ho passi. "No us cremeu vosaltres traient-ho a la premsa, que aparegui sempre la UDEF, que us va cremant, que sembla un atac... cony, dóna-m´ho i ja ho trauré jo, ja ho investigaré jo i ho donarem ".

Fernández Díaz: "No podem oblidar que estem parlant del germà de Junqueras"

En aquest punt Fernández Díaz torna a insistir en l´assumpte de Cespa, però De Alfonso reitera que per bé que hi van haver pics d´adjudicacions en l´època del tripartit, comparat per municipis els volums eren superiors allà on governava el PSC. Tot i això, el ministre insisteis: "No podem oblidar que estem parlant del germà de Junqueras".

Més endavant de la conversa Fernández Díaz també s´interessa per Felip Puig. Aquí, De Alfonso afirma que en té una cosa, "les dues cunyades". I continua: "Eren categoria D, actualment han passat a ser C però eren D en el moment, treballaven en un departament de la Generalitat i per un decret signat per Francesc Homs se les va col·locar com a eventuals i interines per fer substitucions de baixa per maternitat i demés en nivell A-27".

I afegeix: "Es va treure un concurs que a més després va ser anul·lat en què se les va nomenar prèviament a que el concurs es resolgués en el departament d´Assessoria Jurídica de la Generalitat de Presidència. I això ho tinc ja tancat, per això he dut aquest maletí, per ensenyar-t´ho. (...) Aleshores se les va nomenar amb caràcter previ a que el concurs es resolgués i es va resoldre, òbviament, guanyant-lo i aleshores li van donar. Un concurs que després va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I hi ha dues signatures de Francesc Homs, una carta on diu que les nomenin o se la nomeni en concret a una d´elles en dues ocasions. (...) Se les nomena perquè sí a un A-27 sense esperar a que surti el concurs resolt i a més es fa per dues ocasions".

Aleshores segueix: "Clar, afinant, afinant, podríem dir, home, la signatura del primer decret per part de Francesc Homs podria ser un acte prevaricador. Vaja, està al límit. Si jo això ho envio a Fiscalia i la Fiscalia m´ho arxiva, a mi em llencen els gossos".

Però el ministre no ho veu de la mateixa manera, segons es pot sentir a les gravacions revelades per ´Público´: "Però hi són, hi són, queden fatal Felip Puig i Homs". El director de l´Oficina Antifrau aclareix que Puig no hi apareix, que són les dues cunyades, però Fernández Díaz insisteix en què aquest fet "políticament li fa molt de mal" a Homs, perquè està "al límit de la prevaricació".

La primera entrega de les gravacions que ha ofert el mitjà digital clou amb el ministre preguntant si Homs "té consciència de tenir aquest punt dèbil". De Alfonso respon: "No ho sap ningú més que Jose Ángel Fuentes Gago -membre de la cúpula policial-, el meu director d´investigacions, tu i jo", contesta De Alfonso. Aquest, acusa el Ministeri d'haver filtat la conversa.

L'audio que presumptament implica Mariano Rajoy

De les converses que ha publicat aquest dimecres 'Público' després que aquest dimarts a la tarda donés a conèixer una altra conversa en què repassaven temes que poguessin desprestigiar CDC i ERC es desprèn que el president del govern espayol, Mariano Rajoy, coneixia els contactes entre De Alfonso i Fernández Díaz. En el diàleg entre ambdós, l'actual candidat del PP comunica a De Alfonso que "el president ho sap" i li diu que "és un home discret on els hi hagi". D'altra banda, les converses es van produir entre el 2 i e 16 d'octubre, a pocs dies de la consulta del 9 de novembre del 2014. En unes declaracions, Fernández Diaz ha negat aquest extrem.

JxSí i ERC denuncien una "perssecució política"

El cap de llista d'ERC a les eleccions del 26J, Gabriel Rufián, ha afirmat, després de conèixer la notícia que, "això evidencia que hem fet emprenyar molta gent que mereix ser emprenyada". En un acte electoral realitzat a Vilanova i la Geltrú (Garraf), Rufián ha lamentat que "tot un Estat està buscant casos de corrupció en els partits independentistes, això són les clavegueres, el fang, però no han trobat absolutament res, només tenim una línia vermella, els 85 anys d'història impol·luta que ens contempla". "Hem fet emprenyar molta gent que mereix ser emprenyada -ha afirmat- i per això ens investiguen".

Segons Rufián, "si hi ha un homa que medita al Valle de los Caídos i que té un àngel de la guàrdia que l'ajuda a aparcar i que creu que els referèndums els carrega el diable, i a sobre resulta que és ministre de l'Interior, llavors queda clar que són ells els que tenen un problema, i el pitjor és que tornaran a guanyar a l'Estat espanyol".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que comparegui en seu parlamentaria per donar explicacions. "Sempre sóc partidari que es donin explicacions a la seu de la democràcia, al Parlament. Però si no s'ha sotmès al control del Congrés dubto que tingui la decència democràtica d'anar a donar explicacions", ha afirmat el president en declaracions a Rac 1. D'altra banda, ha assegurat que sent "pena, tristesa i molta ràbia" i ha defensat que CDC té dret a associar l'entrada de la policia espanyola a la seu del partit i a ajuntaments a la "guerra bruta".

Fernández Díaz descarta dimitir i es presenta com a víctima

Hores després de la difusió d'aquestes cintes, Fernández Díaz ha reaparegut en públic per descartar per activa i per passiva que pensi dimitir i carregar contra els responsables de la publicació, presentant-se a si mateix com a víctima d'una conspiració per 'destruir-lo políticament'. 'A quatre dies d'unes eleccions generals s'ha intentat destruir el candidat d'un partit i ministre de l'Interior en funcions', ha afirmat.

En aquest mateix sentit d'atac personal, el ministre ha relacionat les demandes de cessament de De Alfonso amb la seva activitat: 'a Catalunya a molts no els interessa que es lluiti contra la corrupció', ha postil·lat.

Al mateix temps, també ha exculpat el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, després que s'hagi filtrat un document en el qual el ministre assegurava que el cap de l'Executiu estava al corrent de tots els moviments promoguts per Interior i l'OAC: 'el president del govern espanyol no ho sabia. Em va trucar ahir a la tarda i li vaig explicar que era una reunió de fa dos anys i que vam parlar de les qüestions que són competència nostra'.

Preguntat sobre les grabacions on assegura textualment que Rajoy 'ho sap tot', Fernández Díaz ha assegurat que es tracta d'un tall manipulat i que pertany a un altre fragment de la conversa.

Atacs a tort i a dret

Preguntat sobre què n'opinava de la demanda de dimissió que li ha adreçat el President la Generalitat, Carles Puigdemont, Fernández Díaz s'ha mostrat implacable afirmant que Puigdemont 'no està a l'alçada del seu càrrec' i afegint que 'alguns confonen el procés independentista amb la impunitat i creuen que es poden saltar la llei'.

En relació als altres partits que han demanat la seva renúncia al càrrec, el candidat del PP a Catalunya ha acusat totes les formacions per igual de seguir el joc als mitjans que han difós les cintes i ha sigut particularment contundent amb Bildu ('Justament ara ens intenten donar lliçons de democràcia) i amb Ciutadans, acusant el seu líder Albert Rivera de donar 'la presumpció d'innocència als independentistes. Això és molt curiós'.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, també s'ha pronunciat, exigint la dimissió del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per les seves converses amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya en assegurar que "als independentistes s'ha de guanyar-los amb arguments, no amb persecucions". Sánchez ha afirmat que els jutges, els fiscals i la policia "estan per investigar delictes" i no per ser utilitzats "de forma partidària".