El Govern aprova un nou codi ètic pensat per als alts càrrecs

Entre els 24 principis que el formen hi ha el de no acceptar regals ni viatges, així com el de no reunir-se amb grups d'interès no registrats

22.06.2016 | 07:15
La reunió del Consell Executiu d´ahir al matí.

El Govern va aprovar ahir el codi de conducta dels alts càrrec i directius d'empreses púbiques, en el marc de la posada en marxa de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació i bon govern. Entre les mesures, destaca que els alts càrrecs no podran acceptar regals, només obsequis commemoratius o protocol·laris. I en aquests casos, es considera que s'atorga a la institució i no a la persona, i s'elaborarà un inventari.
Un altre dels 24 principis ètics que estableix el codi és l'obligació de fer públiques a l'agenda oficial les reunions amb grups d'interès i només es podran celebrar trobades amb els grups que s'hagin inscrit al registre que pertany al Departament de Justícia. El Codi preveu la creació del Comitè Assessor d'Ètica Púbica que s'encarregarà de vetllar perquè es compleixi, donarà resposta a les queixes i, si cal, iniciarà els tràmits sancionadors.

Més transparència
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va defensar que la construcció d'un nou estat s'ha de fer sobre la base de «pràctiques exemplars» i de generar confiança entre l'administració i els ciutadans. Segons el conseller, hi ha una «doble voluntat» darrere el codi. D'una banda, assegurar la transparència de l'activitat pública i, de l'altra, garantir la integritat i l'ètica pública com a «pas imprescindible per la lluita contra la corrupció». Dos elements que ha qualificat de «fonamentals» per construir la confiança dels ciutadans amb l'administració.
Dels 24 principis ètics que contempla el codi, n'hi ha que fan referència al comportament d'alts càrrecs, que «no només han de tenir vocació sinó una actitud exemplar», segons va afegir, i altres a la transparència en la presa de decisions. El codi regula també l'exercici del càrrec al servei de la ciutadania i qüestions «clau» com ara la gestió de documents públics, l'ús eficient i responsable dels recursos, la col·laboració amb els mitjans de comunicació, el respecte cap als empleats públics i la relació de col·laboració amb altres institucions, entre d'altres.
El codi preveu la creació d'un Comitè Assessor d'Ètica Pública que s'encarregarà de vetllar pel compliment de la norma, respondrà dubtes i suggeriments, així com també rebrà queixes sobre actituds d'alts càrrecs. Davant d'un possible conflicte sobre «mala praxi», es podrà recórrer a aquest comitè, que també tindrà capacitat per iniciar el tràmit d'un expedient sancionador. També informarà i orientarà als òrgans competents sobre els fets susceptibles d'un procés sancionador.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema