Els 158 consellers regionals de la macroregió francesa que inclou la Catalunya del Nord van ratificar que Occitània sigui el nom escollit per designar aquest territori, validant així la decisió majoritària que va sorgir en la consulta popular. En concret, el 44,9% dels més de 200.000 ciutadans que van votar en el referèndum van escollir Occitània entre les cinc opcions que hi havia sobre la taula. Ahir, 85 dels 158 representants polítics del consell regional que es van reunir a Montpeller també van apostar per aquest nom, incorporant-hi un subtítol, Pirineus-Mediterrània; un afegit que podrà aparèixer en català, francès o occità.

Aquesta decisió ha despertat el rebuig de diverses entitats i col·lectius catalanistes, com el SEM -que apostava pel nom Occitània-País Català- i que han assenyalat que no s'hi senten representats. Ara, el consell portarà aquest nom a l'Elisi, qui té l'última paraula i decidirà el proper mes d'octubre el nom definitiu d'aquesta regió.

Ahir es va portar a terme la votació per validar el nom definitiu de la nova macroregió francesa. Finalment, després d'un debat acalorat, 85 dels 158 representants polítics reunits a Montpeller van votar a favor del nom Occitània -amb el subtítol de Pirineus-Mediterrània-, 60 hi van votar en contra i 9 es van abstenir.

Aquest resultat no va agradar a les entitats nord-catalanes que des del principi havien apostat pel nom Occitània-País Català. També ha aixecat controvèrsia el fet que la seu de la nova macroregió se situarà a Tolosa de Llenguadoc. Una decisió que es va prendre amb el suport de 115 dels consellers regionals, 34 abstencions i 2 vots en contra. D'aquesta manera, la votació va servir per validar l'opció sorgida arran del referèndum.