La Mesa del Parlament va acordar ahir sol·licitar la compareixença, a la Comissió d'Assumptes Institucionals, del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per valorar la seva revocació, arran de la gravació de la seva conversa amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Així ho va decidir per unanimitat la Mesa, en la qual el PPC no té a cap representant, després que tots els grups de la cambra catalana llevat dels populars presentessin un escrit per sol·licitar l'inici del procediment de revocació de Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

La compareixença de De Alfonso està programada per avui a les 11.00 hores a la Comissió d'Assumptes Institucionals, que presideix el diputat de Ciutadans Jean Castel. Si De Alfonso es resisteix a dimitir, com han sol·licitat ja diversos grups parlamentaris, la Junta de Portaveus es reunirà dimarts que ve per incloure, en l'ordre del dia del ple de l'endemà, la seva revocació. Perquè prosperés la seva revocació, n'hi hauria prou amb els sufragis de 81 diputats, tres cinquenes parts de la cambra, una xifra garantida amb el suport de Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot i la CUP.

«Serem implacables amb la corrupció», va assegurar després de la reunió de la Mesa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va dir sentir-se «molt decebuda» com a ciutadana per les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, per les quals se'ls acusa, des de bona part de l'arc parlamentari català, de fabricar casos de corrupció per desprestigiar l'independentisme.

A la reunió de la Mesa, Junts pel Sí i Ciutadans també van demanar la compareixença de Jorge Fernández Díaz. Junts pel Sí, a més, vol que comparegui algun representant del Grup Planeta, que apareix en les converses entre el ministre i el director de l'Oficina Antifrau. Les dues peticions es votaran demà a la reunió de la Comissió d'Assumptes Institucionals.

A la reunió d'ahir de la Mesa, en què Junts pel Sí disposa de majoria, va assistir, amb veu però sense vot, el diputat del PPC Alejandro Fernández, que es va mostrar d'acord amb que comparegui en seu parlamentària De Alfonso.

Assistència assegurada

Daniel de Alfonso, va anunciar que anirà a donar explicacions al Parlament, encara que va advertir que no existeix base legal perquè la cambra el destitueixi per negligència i va avançar que, si finalment el cessen, ho recorrerà davant la justícia.

En una entrevista, De Alfonso, va assegurar que «no ha existit desistiment de les meves funcions en cap moment, sinó un excés de diligència», va al·legar. El director d'Antifrau va revelar que va posar el seu càrrec a disposició dels sis dirigents de l'OAC, que li van demanar per unanimitat en una votació secreta que continués en el seu càrrec, per la qual cosa no pensa dimitir, ja que compta amb la confiança dels seus i no veu base legal perquè el destitueixin.

«L'Oficina Antifrau no està mercè dels vaivens polítics o interessats en un moment o en un altre, en un moment preelectoral o en un moment postelectoral. L'Oficina ha actuat bé, dins de les seves competències», va insistir.

«No hi ha causa de cessament», va exclamar De Alfonso, que també va ressaltar que no ha incorregut en una desistiment de les seves funcions, sinó ben be «tot al contrari», ja que, de fet, va actuar amb un «excés de diligència» per obtenir informació sobre suposats casos de corrupció que existien a Catalunya.