El ple de Parlament votarà aquest dimecres la revocació de Daniel de Alfonso Laso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). El debat es produirà després de la sessió de control. De fet, la Junta de Portaveus ha acordat aquest dimarts que cada grup intervingui set minuts per exposar la seva posició abans de votar la resolució que la Comissió d'Afers Institucionals ha elaborat en base a la compareixença de De Alfonso la setmana passada a la cambra. Va comparèixer per la conversa, revelada per 'Público', entre el director de la OAC i el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. El cessament necessita el suport de tres cinquenes parts del ple. Si no s'aconsegueix aquest aval, podria tirar endavant en segona volta per majoria absoluta.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, llegirà la resolució de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) després de la sessió de control, aquest dimecres, al Parlament. A partir de llavors, els grups tindran sets minuts per dir-hi la seva i després es procedirà a votar la revocació de De Alfonso.

En les conclusions de la CAI, després de sentir dijous el president de l'OAC, els diputats consideren "que es posa en evidència una conducta impròpia del càrrec i suposen un notori i greu incompliment dels deures i obligacions inherents al càrrec". Especialment, pels "deures d'independència i objectivitat i els deures de reserva i confidencialitat".

Per això els diputats de tots els grups parlamentaris, menys el PPC, van proposar al Ple revocar la designació del màxim responsable de l'OAC per "negligència notòria i greu incompliment de les obligacions i deures del càrrec", és a dir en base la lletra 'g' de l'article 11.1 de la Llei 14/2008. Segons aquest article, que regeix el cessament del càrrec al capdavant de l'Oficina Antifrau, la revocació necessita el suport de tres cinquenes parts dels diputats de la cambra, és a dir 81. Si no s'aconsegueix, s'ha de fer segona votació en la mateixa sessió, i requereix majoria absoluta.

Segons la mateixa llei, un cop es produeix el cessament, en aquest cas el director adjunt passa a exercir interinament les funcions de direcció.