L´Agència Catalana de Consum (ACC) ha multat Renfe amb dos milions d´euros per no informar els usuaris de les diferències entre els preus dels bitllets de llarg recorregut venuts a les taquilles o a les màquines expenedores. Segons ha avançat el conseller d´Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, en una entrevista a l´ACN, el Govern ha de vetllar perquè es compleixin els drets dels consumidors, com és disposar d´informació sobre els diferents preus d´un bitllet depenent de si es compra per una via o l´altra. L´agost de 2015, l´ACC ja va instar l´operadora ferroviària a informar els usuaris d´aquesta diferència de preus. Segons el conseller, el Govern ha procedit a la sanció davant dels "incompliments reiterats" de Renfe.

El conseller ha defensat que l´ACC "no actua arbitràriament, sinó que ho fa de manera reglada" i ha defensat la sanció contra Renfe. Consum va tenir coneixement que, a l´estació de Barcelona-Sants, l´empresa Renfe havia estat aplicant preus diferents als bitllets en funció de si el pagament es feia per les taquilles de l´estació (més cars) o mitjançant les màquines automàtiques. Els responsables de l´ACC van poder comprovar que a l´estació no hi ha cap cartell indicatiu que informi de la referida diferència ni tampoc s´informa a través de la megafonia de l´existència de dos tipus de preus.

El conseller s´ha referit també a el requeriment fet per Consum a Vueling pels retards que han afectat els seus passatgers durant les darreres setmanes i que l´aerolínia ha atribuït a una vaga de controladors a França. "Estem vetllant perquè es compleixin drets dels consumidors, com és poder ser transportat a l´hora i a la destinació que fixi el bitllet. L´empresa pot fer les pràctiques comercials que vulgui però el consumidor té dret a rebre el servei que ha contractat", ha comentat. Baiget ha conclòs que, en aquest cas, "caldrà veure si és un problema concret o si és una pràctica objecte de sanció".

Nova normativa comercial

A nivell comercial Baiget ha confirmat que el Departament d´Empresa i Coneixement està estudiant una nova llei de comerç que permeti més llibertat en les promocions a les botigues, però que no es planteja "l´obertura indiscriminada" els diumenges ni tampoc que els establiments puguin aixecar persianes durant les 24 hores del dia. Pel que fa a la llei d´equipaments comercials, el conseller ha defensat mantenir els criteris que fixen l´obertura de les botigues en la trama urbana de pobles i ciutats: "Volem un comerç urbà i no un a les perifèries que despobli el centre de les ciutats", ha conclòs.