L'advocat de l'exalcalde d'Anglès arrestat per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Tèrmyca assegura que la segona detenció de Josep Manel Bassols era "innecessària". L'advocat Carles Monguilod ha recordat que el mateix jutjat que ha dirigit l'operatiu d'aquest dimarts té Bassols com a investigat en una altra causa (Petrum III) per la qual el van detenir l'octubre del 2015. Monguilod apunta que el jutjat el podria haver citat a declarar sense necessitat de detenir-lo de nou. "L'any passat se'l va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar ni fiança, només amb la condició que comparegués al jutjat quan el citessin, per això veiem amb sorpresa i estupefacció que, amb aquesta realitat, l'hagin hagut de detenir d'aquesta manera", ha ressaltat l'advocat. Monguilod diu que a hores d'ara Bassols es troba en dependències de la Guàrdia Civil a Tarragona i encara no ha declarat.

Monguilod ha explicat que, des que aquest dimarts al matí l'han detingut quan sortia de casa, Josep Manel Bassols està a les dependències de la Guàrdia Civil a Tarragona. "M'he posat a disposició de la Guàrdia Civil com a advocat seu que sóc", ha explicat l'advocat que detalla que, a hores d'ara, els agents encara no han pres declaració a l'exalcalde d'Anglès.

El lletrat de Bassols assegura que estan "sorpresos" per aquesta segona detenció i recorda que el mateix jutjat (instrucció 1 del Vendrell) ja el té com a investigat en una altra causa. En el marc de l'operació Petrum III, l'octubre passat van arrestar Bassols per la seva vinculació amb la constructora Oproler, investigada pel 'cas 3%' de suposats pagaments de comissions a Convergència a canvi d'adjudicació d'obra pública.

"Si se l'ha d'escoltar o preguntar-li alguna cosa més el poden citar perquè estem personats amb advocat i procurador", ha exposat Monguilod que detalla que Bassols té arrelament familiar, laboral i domicili al país. "Em sembla que la detenció era absolutament innecessària tot i que, si la Guàrdia Civil ha decidit arrestar-lo, suposo que serà perquè hi ha justificacions legals per fer-ho", ha afegit.

Monguilod encara no ha tingut accés al contingut de la investigació judicial. "Sembla ser que quan l'han detingut li han llegit els seus drets i li han comunicat que la detenció seria per delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental però encara és tot molt genèric i, de moment, no tenim més informació", ha conclòs. L'advocat demana prudència i respecte per la investigació i espera que no s'esgotin les 72 hores de termini legal abans que el detingut passi a disposició judicial.

Josep Manel Bassols va ser alcalde d'Anglès (Selva) entre els anys 1995 i 2003 i forma part de l'agrupació local de CDC a Girona. Professionalment, és delegat de Catalunya de l'empresa Oproler.