El comissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo ha reconegut aquest dimecres davant el jutge d'instrucció número 2 de Madrid, Arturo Zamarriego, que fins al 2012 va treballar intensament amb l'excap de la Unitat d'Afers Interns Marcelino Martín Blas en el que ha denominat com a "Operació Catalunya", en al·lusió a les funcions secretes que van portar a terme des d'aquest cos per frenar el procés independentista, han informat fonts jurídiques.

Villarejo ha declarat aquest dimecres en qualitat d'investigat pel 'cas Nicolay', pel qual es pretén descobrir qui va ser la persona que el 20 d'octubre del 2014 va realitzar la gravació il·legal on se sent Martín Blas, l'inspector Rubén López -que estava citat avui- i dos agents del CNI parlant sobre les actuacions sobre Francisco Nicolás Gómez Iglesias, el 'pequeño Nicolás'.

Després de ser apartat d'Afers Interns pel seu enfrontament amb Villarejo -que es remunta a l'operació Emperador contra la màfia xinesa-, Martín Blas va ser destinat al consell assessor fins que el jutge Zamarriego el va requerir per encarregar-se de la investigació de l'anomenat 'cas Nicolay'. En aquest marc, Martín Blas va remetre el 20 de maig un informe al jutge en què sol·licitava la detenció de Villarejo, a qui responsabilitzava de la gravació.

PUBLICIDAD

inRead invented by Teads

També demanava la detenció de la seva parella i la del periodista que va publicar les primeres informacions sobre l'arrest del 'pequeño Nicolás', així com la imputació de 10 persones més, entre elles l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Eugenio Pino.

Fonts jurídiques presents en la declaració de Villarejo han assegurat que aquest comissari, que es presenta a si mateix com a "agent encobert", ha assegurat a preguntes del jutge que no coneixia el 'pequeño Nicolás' i que va tenir notícia de la gravació a Martín Blas i la resta d'agents a través dels mitjans de comunicació. Segons ell, això va ser "objecte de bromes" en el cos per la sorpresa que va causar que un responsable d'Afers Interns hagués sigut sorprès d'aquesta forma.

Villarejo ha reconegut, a més, que fins al 2012 va treballar intensament amb Martín Blas per frenar el procés independentista a Catalunya. De fet, el setembre d'un any després va transcendir que Martín Blas i un altre comissari, José Luis Olivera -actualment al capdavant del CITCO- van ser condecorats amb medalles al Mèrit Policial amb Distintiu Vermell.

Aquests dos comandaments van ser els encarregats de reunir-se amb els fiscals anticorrupció de Barcelona per oferir els seus serveis en relació amb el 'cas Millet' i van acabar proposant-los registrar la seu de CDC , així com practicar altres diligències contra persones responsables de la Fundació Trias Fargas. Aquelles actuacions van ser denegades pels representants del Ministeri Públic.

La mala relació entre Villarejo, que es jubila aquest mes d'agost, i Martín Blas ha quedat patent durant la compareixença davant el jutge Arturo Zamarriego. L'instructor ha arribat a cridar l'atenció en diverses ocasions al compareixent per insultar l'excomissari al dir-li "maldestre" i fins i tot referir-se al seu entorn com a "colla de delinqüents", segons fonts presents en l'interrogatori.

Villarejo ha remuntat la seva mala relació amb Martín Blas al 2012, arran de l'operació Emperador' contra la màfia xinesa. Aquest comissari va recriminar en un moment de la investigació a l'exresponsable d'Afers Interns que estigués investigant companys policies a l'esquena del jutge. Però aquest va reaccionar "pressionant-lo", segons la versió del primer, de manera que va incloure entre els detinguts en l'operació Emperador el fill de Villarejo.

El 'cas Nicolay' ha motivat la citació com a testimoni del director general de la Policia, Ignacio Cosidó, que ha assegurat al jutge que desconeixia qui va fer la gravació el 2014 en què membres d'aquest cos i del CNI van parlar de la investigació del 'pequeño Nicolás'. Cosidó va reconèixer que va ser Eugenio Pino, llavors director adjunt operatiu (DAO), qui el va posar al cas de la investigació reservada oberta sobre aquest tema, arran de les informacions periodístiques que apuntaven a la presumpta implicació del comissari José Manuel Villarejo.