L'Associació Professional de la Magistratura (APM) es va mostrar contrària ahir a la reincorporació de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, a la seva plaça de magistrat a l'Audiència de Barcelona. Aquesta associació conservadora de jutges i magistrats, de la qual De Alfonso va ser portaveu, considera que la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) del 2011 que permet conservar la plaça als magistrats que exerceixen temporalment càrrecs de designació política pot perjudicar la imatge d'imparcialitat de la justícia.

En un comunicat, la secció territorial de Catalunya de l'APM, recorda que la legislació prohibeix als jutges i magistrats formar part de partits polítics o sindicats per preservar la seva imparcialitat i independència. Així, considera «incoherent» l'actual redactat de l'article 351 de la LOPJ, aprovat el setembre del 2011, dos mesos abans de les eleccions generals, amb l'acord de PSOE i PP, que permet als jutges nomenats per a càrrecs públics o de confiança passin a la situació de serveis especials, cosa que els permet conservar la plaça i l'antiguitat i concursar a una altra plaça.

A més, quan l'han cessat del càrrec, sigui el motiu que sigui, pot retornar immediatament a la seva plaça. La reforma preveia aplicar aquest article als jutges que en aquells moments ja estaven en aquesta situació, com De Alfonso, nomenat director d'Antifrau el juliol d'aquell 2011. Segons l'APM, el més «greu» d'aquest article no és la situació administrativa d'aquests jutges, sinó en el seu «règim privilegiat que facilita el sistema de portes giratòries».

Una visió negativa

Per a l'entitat, les converses fetes públiques entre De Alfonso i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, van posar de manifest el «dany» que causa a la imatge de la justícia la «permissivitat del sistema», i per això demanen una immediata derogació de la reforma de l'any 2011. Així doncs, també opinen que la llei hauria de tenir com a objectiu fonamental reforçar la independència judicial i no pas facilitar l'accés dels jutges a la política. L'exdirector de l'Oficina Antifrau encara té per davant uns dies per sol·licitar al Consell General del Poder Judicial el seu reingrés com a magistrat de l'Audiència.