L'expresident de la Generalitat Artur Mas va anunciar ahir que aspira a presidir el nou partit que fundarà aquest cap de setmana Convergència, fent tàndem amb una dona que ocuparia la vicepresidència de la formació, càrrec que pensa proposar a la consellera de la Presidència, Neus Munté. A dos dies que arrenqui el congrés fundacional, Mas va explicar que vol reformular el concepte de la presidència del nou partit, de manera que es converteixi en un «tiquet presidencial», compost per un home i una dona.

Preguntat per si l'altra persona del tàndem és Munté, Mas va assenyalar que esperarà a dir públicament el nom fins després del congrés del 8 al 10 de juliol, perquè dependrà del règim d'incompatibilitats entre càrrecs institucionals i orgànics que s'aprovi per votació dels militants. L'expresident català i president de CDC ja va opinar que hauria de poder ser compatible que Munté segueixi en el Govern i exerceixi de vicepresidenta de la nova Convergència. Mas proposa que ell i la vicepresidenta de CDC, que tindrien rols «intercanviables», no tinguin tasques executives en el dia a dia de la formació, sinó de «coordinació» i «representació».

Fonts de CDC van indicar que Mas ja ha mantingut converses amb Munté, la qual li va translladar que està disposada a assumir aquesta responsabilitat mantenint les seves atribucions en el Govern. Amb aquesta fórmula, Mas vol exercir de «pont entre l'experiència i el que ha de néixer ara», a més de «feminitzar i rejovenir» el partit.

Tant aquest tàndem presidencial com la direcció executiva -que previsiblement tindrà 12 membres, amb o sense la figura d'un secretari general- s'escollirien, per separat, a les primàries del 23 de juliol, amb les candidatures que hi hagi per als dos casos.

Si bé per a la direcció es perfila més d'un aspirant -la plataforma de Germà Gordó i una altra que pot néixer de la confluència d'uns altres corrents-, no es coneix de moment cap altre aspirant a la presidència del nou partit, que encara no té nom. Sobre aquest assumpte, Mas va explicar que la direcció de l'actual CDC farà dues propostes de nom, una que inclogui el concepte de «Convergència» i una altra sense cap referència a les actuals sigles, però no va entrar en més concrecions, ja que es donaran a conèixer les opcions el mateix divendres que arrenca el congrés, el primer punt del qual és votar la nova denominació.

Noves personalitats

Com a exemple de renovació, també va explicar que «per voluntat pròpia» no repetiran en càrrecs orgànics l'excoordinador general i ara conseller Josep Rull, els vicesecretaris Francesc Homs i Lluís Corominas, i el coordinador de Règim Intern, Francesc Sánchez.

En declaracions a TV3, Rull va afirmar que un partit nou com el que es proposa crear aquest cap de setmana Convergència «vol cares noves» creient que no li pertoca formar part d'aquesta nova executiva. També va assegurar que «cal potenciar nous lideratges, tot i que no vol dir que renunciï a tenir alguna responsabilitat perquè també crec que en alguns casos cal aprofitar el bagatge».

En la mateixa línia, Francesc Sánchez va anunciar la seva pròxima renúncia en una entrevista a Catalunya Ràdio abans que arrenqui, divendres, el congrés que acabarà amb l'actual CDC per donar lloc a una nova formació. El dirigent convergent va afimar que en el nou partit serà militant de base, assegurant que «els que hem estat dins la direcció orgànica en aquests últims anys no hem de ser-hi». Preguntat per la presidència de Neus Munté va opinar que que no veu la consellera de Presidència i portaveu deixant el Govern.