La confirmació de l'existència de l'«operació Catalunya» va succitar ahir les primeres reaccions. Després que el comissari Villarejo assegurés davant el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Madrid haver treballat intensament amb l'excap d'Assumptes Interns Marcelino Martín-Blas per frenar la independència, els primers líders catalans ja s'han pronunciat respecte d'això.

El conseller de Justícia del Govern de Catalunya, Carles Mundó, va dir que «és una situació inacceptable en un estat de dret perquè no tot s'hi val per combatre una idea política, les idees polítiques es debaten a les urnes, es combaten amb el debat públic però no posant la policia ni les estructures d'un estat conspirant en contra d'una posició legítima com una posició independentista». També va opinar que «això és fer visible allò que molta gent tenia la certesa que estava succeint, es fa més incomprensible que el ministre de l'Interior no hagi presentat la dimissió».

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també va donar el seu punt de vista respecte a «l'operació Catalunya» assegurant que les noves informacions no deixen de ser «un episodi més». Forcadell va dir que «feia molt de temps que molta gent sospitava que passaven coses d'aquestes. Ara en tenim la prova. Ho vam començar a conèixer arran de les converses, crec que continua i malauradament crec que continuarà». La presidenta creu que «l'Estat té un problema amb el ministeri de l'Interior que s'ha de resoldre perquè posa en qüestió l'estat de dret i la divisió de poders. No ens ho podem permetre».

La visió convergent

La portaveu de CDC, Marta Pascal, va considerar ahir «una vergonya» que des de determinades instàncies estatals s'hagi pogut ordir una eventual «operació Catalunya» amb la voluntat de «fer mal» al procés sobiranista català.

En declaracions a Ràdio 4-Rne, Pascal va dir que «és una vergonya» que «determinades persones es comportin sense principis i amb voluntat absoluta de fer mal a un procés polític democràtic, positiu i pacífic». Pascal va advertir que CDC «combatrà amb totes les forces» aquest tipus d'ofensives, a través d'«una querella o alguna una altra opció»: «Serem molt contundents», va anunciar.