CDC va decidir ahir posposar la votació prevista sobre el nom del nou partit, després de l'allau de crítiques de congressistes convergents a les dues propostes presentades per la cúpula, «Més Catalunya» i «Catalans Convergents». Després d'un recés de deu minuts, la mesa del congrés fundacional del nou partit va comunicar als congressistes que la votació prevista per ahir a la nit quedava posposada, com havien demanat més d'una vintena de congressistes que van prendre la paraula després de conèixer les alternatives presentades per Jordi Cuminal.

Per resoldre l'embull, es crearà una comissió per debatre a partir de demà noves denominacions, amb la possibilitat que es votin abans d'acabar el congrés, que té previst finalitzar demà.

Les dues opcions

Prop de 3.000 participants en el XVIII congrés de CDC estaven cridats a votar ahir al vespre el nom del nou partit, que substituirà el de CDC, entre dues opcions: «Més Catalunya» o «Catalans Convergents». Després d'haver guardat sota clau fins a pràcticament l'últim minut les alternatives suggerides pel dissenyador Claret Serrahïma, els participants al congrés fundacional que se celebra al Centre de Convencions Internacional de Barcelona van poder conèixer les propostes per batejar el nou partit.

Als passadissos del recinte, just abans que es comencessin les votacions, nombrosos congressistes comentaven amb perplexitat les variants plantejades per la cúpula convergent, que no despertaven precisament entusiasme. Una de les opcions, «Catalans Convergents», en al·lusió com s'havia promès al mateix concepte que les sigles fundades el 1974, mentre que l'altra alternativa portava per nom «Més Catalunya», que havia de representar un punt i a part respecte a CDC

L'obertura d'una nova etapa

L'expresident català Artur Mas va assenyalar que la nova Convergència neix amb l'«objectiu nuclear» d'aconseguir un «Estat català» dins de la UE i que es converteixi en el «vent propulsor de la seva llibertat» després de constatar que Espanya «no vol ser plurinacional». Després de l'últim conclave de CDC, Mas va intervenir en la inauguració del congrés fundacional del nou partit, la mesa del qual estava presidida per la senadora Maite Rivero.

En la seva intervenció, Mas va remarcar que la nova CDC «neix amb un objectiu concret i nuclear», que és el de «passar de l'autonomia a la sobirania, transitar de l'aspiració d'un Espanya plurinacional que l'Estat espanyol no preveu, ni desitja, ni vol, a un Estat català de ple dret com a membre de la UE».

Així, Mas va cridar «a fer entre tots de Catalunya el millor país d'Europa», i va assenyalar que el nou partit ha de ser el «seny, ordinador del país i vent propulsor de la seva llibertat». El líder fins avui de Convergència va remarcar que el nou partit no neix «del no-res», sinó que, amb l'experiència del passat, «urpa un nou vaixell rumb a Ítaca», el destí èpic de l'independentisme.

L'expresident català va subratllar que aquesta neix amb «vocació de centralitat social», amb la finalitat d'aglutinar «sectors amplis de la societat catalana i de sensibilitats diverses». Mas va remarcar que la nova Convergència ha de ser un instrument de «vida llarga», que serveixi per a la Catalunya «d'avui i del futur». Va reivindicar també que tingui una «alta exigència ètica» i que sigui «consistent i atractiu».

El pilot de la nova fase

L'històric Jacint Borràs, un dels fundadors de Convergència, va ser l'escollit per pilotar el partit en la seva nova fase d'hibernació i sense activitat política, en la qual mantindrà una estructura reduïda vinculada jurídicament a la nova formació per la via d'un acord de transitorietat. La sessió plenària del divuitè i últim congrés de Convergència va abonar aquest acord de transitorietat i la pertinent modificació estatutària, amb la qual cosa es garanteix el pas sense buits legals de CDC a la nova força política que es va crear.

L'acord de transitorietat és un tràmit jurídic per enllaçar les dues organitzacions, de manera que la nova Convergència pugui beneficiar-se dels empleats de l'antiga i dels drets electorals (subvencions) i quotes audiovisuals en campanya adquirits en l'anterior etapa.