El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va anunciar ahir que renuncia a ser candidat a coordinador general del Partit Demòcrata Català. En declaracions al Parlament, Turull va assegurar que ell no vol ser «part del problema», sinó de la solució, i va explicar que pren aquesta decisió per evitar entrar en un debat i una dinàmica de «vella política, de la més antiga». En preguntar-li si estaria disposat a formar part de la direcció, va remarcar que qui vulgui liderar l'executiva té ara les «mans lliures» per decidir.

«A mi a la vida i a la política sempre m'ha mogut el fer que no pas el ser». Així va començar Turull les seves declaracions per anunciar que no optarà al càrrec de coordinador general del PDC. Va rgumentar que el nou partit «ha de començar molt fort des del minut zero i això requereix de generositat per part de tothom». I és que va constatar que els últims dies hi estava començant a haver una «dinàmica i uns debats que distreien, més propis de la vella política», i és per això que ha decidit fer «un pas al costat».

Després de donar les gràcies a tota la gent que ha treballat els últims mesos amb ell, es va posar a disposició de la nova direcció que surti el dissabte 23 de juliol. Va assegurar que no renuncia a canvi de cap altre càrrec, i va remarcar que qui vulgui liderar «ha de tenir les mans lliures». «Pensar el contrari és la política antiga, ells sabran amb els que els puc ser útil i si els puc ser útil i des d'on», va dir. Turull va apuntar en aquest punt que «hi ha gent que a vegades amb l'excusa de la renovació poden engegar dinàmiques de la política més antiga i més vella», però va assegurar que ell té la consciència «molt tranquil·la» del que ha fet i del que no ha dit, i va remarcar que ell no ha fet «cap jugada estranya per intentar tombar l'altre o per desprestigiar-lo».

Turull va insistir que el congrés va demostrar que «qui mana és la gent, i que això no va de sectors». Precisament, el conclave va ser un dels factors que el va fer reflexionar sobre la conveniència de presentar-se o no al màxim càrrec executiu del partit. Va indicar que ho va comentar amb els dos presidents, Artur Mas i Carles Puigdemont, i comparteixen la determinació que ha pres. En aquest sentit, va assenyalar que ha tingut moltes converses, i alguns li deien que no hi renunciés, però que també hi ha hagut reflexions, especialment amb Mas, que l'han portat a aquesta conclusió. «Has de saber interpretar cada moment, pensar en la gent. Al final són moments que en política que estàs sol, que et sents sols i que has de prendre una decisió», va dir.

Un nova parella

Paral·lelament, la portaveu de l'antiga CDC, Marta Pascal, i el diputat al Parlament i dirigent de les comarques centrals David Bonvehí, van anunciar ahir que es presenten a les primàries com un tàndem després de la renúncia a la carrera per la direcció del president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull. «Amb David Bonvehí hem decidit fer un tàndem per liderar la nova direcció executiva del Partit Demòcrata Català», va anunciar Pascal al seu compte de Twitter.

Segons fonts consultades, l'estructura seria Marta Pascal com a coordinadora general i David Bonvehí com a coordinador executiu, dins d'un equip que en total sumarà 12 persones i que es presentarà com llista a les primàries del 22 i 23 de juliol.

Pascal i Bonvehí eren reticents a integrar-se en una llista capitanejada per Jordi Turull però en confirmar-se que aquest no es presenta van decidir fer el pas endavant. Previsiblement, aquesta candidatura integrarà persones de diferents corrents que propugnen la renovació, entre elles Llibergència -que ja ha donat el seu suport- o bé Generació Llibertat.

L'altra candidatura que, de moment, ha anunciat que es presenta per dirigir el partit és la de la plataforma de l'exconseller Germà Gordó, malgrat que encara queda temps fins avui al vespre perquè altres possibles formacions o candidats es plantegin aspirar a la direcció del nou partit.