Pedro Varela, propietari de la llibreria Europa de Barcelona, va ingressar ahir a la presó en no poder pagar els 30.000 euros de fiança que li va imposar la jutge per la seva presumpta relació amb una xarxa dedicada a editar i distribuir llibres d'ideologia nazi. Segons van informar diverses fonts judicials, Varela, que estava en crida i cerca per ordre de la jutge que investiga una trama dedicada a la difusió d'ideologia nazi, es va lliurar voluntàriament als jutjats de la ciutat de Barcelona durant la jornada d'ahir.

Després de prendre-li declaració, la jutge va ordenar l'ingrés a la presó del llibreter, sota una fiança que arribava a la xifra de 30.000 euros, una suma que Varela no va poder pagar i per la qual cosa va ser traslladat de manera immediata a un centre penitenciari. En el marc de la mateixa operació, la policia catalana va poder detenir quatre persones per la seva presumpta relació amb l'edició i distribució de llibres neonazis. Paral·lelament, la policia va aprofitar per escorcollar divendres passat l'esmentada llibreria, situada al barri barceloní de Gràcia, i els domicilis dels arrestats, on van confiscar prop de 15.000 exemplars relacionats amb aquest tipus de material ideològic.

Sense tenir en compte aquesta darrera, Pedro Varela acumula ja dues condemnes anteriors, l'última d'elles d'un any i tres mesos de presó, per distribuir llibres que difonen l'ideari nacionalsocialista a través de la seva llibreria «Europa» -que va ser registrada en dues operacions policials en els anys 1996 i 2006- i està en espera d'un tercer judici per editar Mein Kampf, d'Adolf Hitler, sense tenir cap tipus de permís per utilitzar els drets d'aquesta obra.

Els altres quatre detinguts són considerats suposats membres de la cúpula de l'associació cultural responsable de la publicació de llibres que promouen l'odi i la discriminació. Dos d'aquests són de nacionalitat espanyola i altres dos són romanesos.

Als detinguts se'ls atribueixen diversos delictes, el primer en contra dels drets fonamentals i les llibertats públiques, així com un altre d'associació il·lícita, no només per l'edició dels llibres d'ideologia nazi sinó també per organitzar més d'una vegada conferències que promouen la doctrina de l'odi en la mateixa llibreria.

La llibreria «Europa», situada al carrer Sèneca de la capital catalana, va ser registrada el 1996 en una primera operació policial en la que van ser decomissats prop de 20.000 llibres i el seu propietari detingut per un delicte d'apologia del genocidi, la qual cosa li va comportar una condemna de set mesos de presó.

L'any 2006, una altra investigació judicial centrada en una editorial de llibres nazis amb seu en la mateixa llibreria Europa va comportar de nou la detenció de Pedro Varela, que va ser condemnat a un any i tres mesos de presó per delictes contra els drets fonamentals, i la confiscació de prop de 5.000 volums que emmagatzemava en el local.