El resultat final de la preinscripció per al proper curs escolar 2016-2017 és de 9.052 sol·licituds per sota de 75.000 places que havia ofert el Departament d´Ensenyament i d´una reducció de línies de P3 inferior a la que s´havia apuntat inicialment. Segons les dades que ha donat la consellera, Meritxell Ruiz, aquest dimarts a la comissió d´Ensenyament del Parlament, la reducció de línies ha afectat finalment més a l´escola concertada (5,43%) que no pas a l´escola pública (2,87%). A l´espera de disposar de les dades definitives, la ràtio mitjana que resultarà a les aules de p3 per al curs vinent serà de 21 alumnes, menor que la del curs passat que va ser de 22,41. La consellera ha afirmat que aquestes dades "demostren l´aposta per l´escola pública" per part del Govern, mentre que des l´oposició, Catalunya Sí Que Es Pot i el PSC entenen que ha estat la pressió social famílies, mestres i ajuntaments el que ha fet que, al final, no la reducció de places públiques hagi estat menor de la que s´esperava.

Ruiz ha explicat com s´ha adequat l´oferta de P3 a l´evolució demogràfica. Segons dades del Padró, enguany hi ha 7.338 nens menys a escolaritzar que en el curs anterior. La xifra total d´infants en edat de cursar P3 a tot Catalunya ha passat dels 77.455 als 70.117. Es tracta de la davallada més gran en els darrers 20 anys, segons ha remarcat la consellera. Meritxell Ruiz ha dit que la previsió és que la caiguda de la població en edat escolar sigui sostinguda fins a més enllà del 2020 i ha afirmat que "és poc sostenible un estat del benestar amb tan pocs naixements".

Malgrat la tendència general, en alguns casos com la ciutat de Barcelona, Manresa i Sant Cugat del Vallès l´oferta de places a P3 ha crescut i això ha comportat la creació de nous centres.

Segons la consellera, el departament ha fet la programació escolar intentant reduir la ràtio en els centres de màxima complexitat a 22 alumnes per aula i mirant d´evitar l´estigmatització dels centres. Aquesta ràtio s´ha aconseguit a 145 centres. Meritxell Ruiz ha afirmat que hi ha hagut la voluntat de consensuar les decisions amb els ajuntaments mitjançant les taules mixtes de planificació i assegura que el percentatge d´acord ha estat superior al 83 per cent a les taules de planificació compartides amb 157 municipis d´arreu de Catalunya.

Educació secundària: augmenta la demanda però temporalment

Pel que fa a l´educació secundària obligatòria, la titular del departament d´Ensenyament ha explicat que la demanda de primer d´ESO creix. En el curs 2016-2017 hi haurà 11 grups més d´educació secundària per fer front al que creixement de la demanda que es dona ara, però que ja no es produirà d´aquí a dos o tres anys, degut a la baixa natalitat i al retorn de moltes famílies immigrades al seu lloc d´origen.

L´oposició destaca la pressió social contra els tancaments de 93

La diputada Jéssica Albiach, de Catalunya Sí que es Pot i Alicia Romero, del PSC, s´han felicitat pel fet que no es tanquin tantes línies com s´havia dit inicialment i que les escoles públiques s´hagin vist menys afectades que les concertades per les reduccions. Ambdues, però, creuen que els factors determinants han estat pressió social contra el tancament de línies i el fet que les sol·licituds de les famílies hagin fet créixer la demanda de l´escola pública, contra la previsió inicial que havia fet el departament.

Sònia Sierra, representant de Ciutadans, ha retret a la consellera l´existència d´escoles amb "ràtios superiors a les legals", amb fins a 28 alumnes per aula. Meritxell Ruiz ha negat que s´hagi superat la legalitat en cap cas, atès que el ministeri d´Educació va decretar que es podia arribar a la ràtio de 30 alumnes, mesura que no es va aplicar a Catalunya on el Departament va decidir mantenir la ràtio a 25.