Els partits de l'oposició al Parlament van carregar durament ahir contra la directora interina de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Maite Masià, per la seva «inidoneïtat», a causa dels seus vincles amb CDC, i per haver acomiadat en poques setmanes quatre alts càrrecs de l'OAC per no «haver reconegut la seva autoritat». En la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) va dir que desconeixia les gravacions de l'exdirector de l'OAC Daniel de Alfonso amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i va assegurar que ha plantejat una nova organització de l'OAC.

Així, C's, la CUP i el PP li van retreure el seus vincles amb CDC, on va militar fins el 2009, i la seva relació amb Oriol Pujol i el seu exsoci Sergi Alsina, implicats en el cas de les ITV. La diputada del PP Esperanza García, a més, li va recordar que com a treballadora de l'OAC va signar un informe on deia que era poc probable que CDC s'hagués finançat il·legalment a través del Palau de la Música. La diputada de la CUP la va instar a dimitir després de veure el poc suport que té del Parlament i li va retreure que des que va esclatar l'escàndol no s'evités que De Alfonso accedís a l'OAC ni pogués destruir documentació.

Masià va explicar que ella va treballar a l'OAC com a tècnica del 2009 al 2011 i com a directora adjunta del 2014 fins ara. En l'última etapa tenia les funcions «molt limitades», centrades en la representació institucional i l'àrea de prevenció en el sector privat, activitats sempre conegudes per De Alfonso. En convertir-se en directora interina, va voler reubicar la secretària del director, perquè era una posició molt relacionada amb De Alfonso, i deixar «alliberats» per al futur director els càrrecs eventuals, com els caps d'àrea i la cap de gabinet. Per aquest motiu, els va acomiadar, i, a més, va unificar les àrees d'anàlisi i investigació.

Sobre les gravacions, va dir que ella no està d'acord amb el contingut i to de les converses i que quan les va llegir, no va tenir ganes d'escoltar-les, li va canviar l'opinió sobre De Alfonso. També va afirmar que no n'estava al corrent fins que es van fer públiques.

Tots els grups van estar d'acord en la necessitat de millorar la imatge actual de l'OAC i de la pressa per nomenar un nou director. Masià també està preocupada per la credibilitat de l'organisme i va dir que s'han pres mesures internes, tot i que no les va detallar.

L'excap de gabinet, Assumpció Riba, va explicar que ella li va dir a Masià que volia posar el càrrec a disposició del nou director o directora, però que la nova directora interina la va cessar de manera «arbitrària». De fet, va insinuar que el seu cessament, el canvi de lloc de feina de dos càrrecs més, i el cessament d'uns altres tres són una purga semblant a la que està fent aquests dies el president Erdogan a Turquia. «Se sent impune», va dir de Masià.

Riba va explicar que des que van fer-se públiques les converses entre De Alfonso i el ministre l'ambient a l'OAC es va enrarir molt. Inicialment ella va pensar que les gravacions eren un tipus de «muntatge» d'algun grup econòmic i per això va donar suport a l'exdirector.