El ple del Tribunal Constitucional (TC) va decidir per unanimitat estimar l'incident d'execució de sentència plantejat pel govern espanyol contra la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent i ha advertit la Mesa del Parlament de Catalunya que ha d'«impedir o paralitzar» qualsevol iniciativa dirigida a fer realitat aquest procés constituent, així com a la creació de la futura constitució catalana o de l'estat català independent.

La resolució del TC arriba just 24 hores després que la Comissió hagi aprovat les seves conclusions, que ara estan pendents de ser votades al Ple del Parlament. Els magistrats assenyalen que les conclusions de la Comissió «contravenen clarament els mandats» del mateix tribunal i adverteixen explícitament la Mesa que «és la mateixa cambra autonòmica a la qual correspon vetllar perquè la seva actuació es desenvolupi en el marc de la Constitució». També li recorda que «tots els poders públics estan obligats al compliment del que el TC resolgui».

El Consitucional va fer pública ahir una resolució de 25 pàgines on dóna la raó a l'executiu de Mariano Rajoy, que assegurava que la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent incompleix la sentència del propi TC que va anular per inconstitucional la declaració del 9-N de desconnexió per part del Parlament de Catalunya.

Segons els magistrats, en la mesura que la Comissió d'Estudi del Procés Constituent persegueix els mateixos objectius que la declaració independentista cal advertir el Parlament que qualsevol activitat de la cambra s'ha de sotmetre «al compliment de les exigències de la Constitució, i singularment dels procediments per a la seva reforma».

En la seva resolució, el TC recorda que cap comissió del Parlament es pot dedicar a «l'obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'estat català independent». Per això adverteix «els poders implicats i els seus titulars, especialment a la Mesa del Parlament, sota la seva responsabilitat, del deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats» del TC.

El tribunal dóna la raó a l'Advocat de l'Estat, que assegurava que la Comissió d'Estudi del Procés Constituent suposava «un intent del Parlament de Catalunya d'eludir els pronunciaments» sobre la declaració del 9-N i «seguir endavant amb el procés constituent a Catalunya».

Els magistrats asseguren que el Parlament «pot crear les comissions d'estudi que consideri convenients per a l'anàlisi de qualsevol qüestió que afecti la societat catalana», però aquesta facultat «no és absoluta o il·limitada», i no pot estudiar «una activitat que vulneri els principis democràtics, els drets fonamentals o la resta dels mandats constitucionals».

Segons el TC, el principi d'autonomia parlamentària «no pot servir de pretext perquè la cambra autonòmica arribi fins l'extrem d'atorgar-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional que sustenta la seva pròpia activitat».