La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, van transmetre ahir al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que el consell de ministres que es reunirà avui aprovarà que la Generalitat pugui emetre deute a curt termini per més de 680 milions d'euros.

La trobada, que es va fer sense càmeres i sense declaracions posteriors a La Moncloa, va durar una hora i vint minuts i segons fonts del govern espanyol els dos vicepresidents també van acordar coordinar a través de la comissió bilateral Estat-Generalitat l'interès de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament, que abandonarà Londres fruit del Brexit.

Segons aquestes mateixes fonts, la reunió va anar «molt bé» i va transcórrer en un «ambient cordial» en que tots dos van parlar de la senda de consolidació fiscal, de les finances del Govern i «en particular del deute a curt termini de la Generalitat».

Més enllà de l'emissió de deute a curt termini, un altre dels aspectes que el vicepresident i el conseller d'Economia volia abordar amb l'executiu espanyol, la conversió de deute de la Generalitat a curt termini en deute a llarg termini, per tal de poder donar oxigen a les finances del Govern. Per aconseguir tots aquests propòsits, les dues parts es van posar d'acord en que treballaran al si de la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Una manca d'acord

Malgrat la petició d'Oriol Junqueras, al llarg de la reunió no hi va haver acord per refinançar 1.600 milions d'euros de deute que la Generalitat té a curt termini per passar-los a llarg termini. El Departament de Cristóbal Montoro va desmentir les informacions de diversos mitjans que apuntaven en sentit contrari. Fonts del Ministeri recorden que Catalunya ja va demanar una autorització d'endeutament de 5.100 milions d'euros per afrontar venciments a curt termini del 2016 i part del 2017, i el juny d'aquest any l'executiu espanyol li va permetre emetre deute per valor de 4.200 milions.

«Ara es permet l'autorització d'endeutament per valor de 685 milions fins al setembre», van apuntar, però a la trobada «no s'ha acordat la transformació del deute a curt a llarg termini de 1.600 milions d'euros».