El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va fer públics ahir els resultats de la segona onada d'aquest any del seu baròmetre. Segons l'enquesta, si es fessin ara les eleccions al Parlament, JxSí tornaria a guanyar-les obtenint entre 60 i 62 diputats, mantenint, per tant, el resultat que va obtenir als darrers comicis en la seva forquilla alta.

La gran novetat ve donada per l'increment d'escons i suport que obtindria CSQEP, que passaria dels actuals 11 diputats a aconseguir-ne entre 20 i 22, situant-se així com a segona força del Parlament. C's, que ara és líder de l'oposició, perdria suports i passaria dels 25 que té a tenir-ne entre 18 i 21. El PSC, que ara té 16 diputats, es mantindria en una forquilla de 16-17 diputats, un comportament semblant al del PPC, que ara té 11 escons i es quedaria amb els mateixos 11-12. Per últim, la CUP, podria patir una davallada que la portés a perdre entre 2 i 4 escons, quedant-se amb un grup parlamentari d'entre 6 i 8 diputats quan ara en té 10.

La major transferència de vot, segons l'enquesta, es produiria entre els independentistes. La CUP és el partit que «menys fidelitat» manté, en paraules del director del CEO, Jordi Argelaguet, donat que només aconsegueix retenir el 54,5% dels votants que va tenir el 27-S del 2015. Segons Argelaguet, això demostraria que «els votants no han paït» els motius que han portat la CUP «a tenir els capteniments polítics que ha tingut» i a actuar com ho ha fet.

Tot i que l'enquesta està feta immediatament després del 26-J, el baròmetre també pregunta pel vot en unes eleccions al Congrés. El resultat atorga pocs canvis significatius. En Comú Podem obtindria entre 11 i 12 escons (ara en té 12); ERC incrementaria el suport i n'aconseguiria també 11-12 (ara té 9 diputats) però amb menys vots que la coalició d'esquerres; CDC mantindria els 8 escons que té o en perdria un; el PSC, en canvi, es quedaria amb els 7 que té o n'obtindria un més; el PPC, per la seva part, perdria el sisè que va aconseguir el 26-J i es quedaria amb 5; i C's es quedaria amb els 5 que té ara o en perdria un altre, baixant als 4 escons.

La valoració dels líders

Pel que fa a l'opinió que es té dels líders polítics, el baròmetre del CEO apunta que el millor valorat és el líder d'ERC, Oriol Junqueras, (amb una nota de 5,34 sobre 10) seguit de Xavier Doménech (5,06), cap de files d'En Comú Podem al Congrés. Seguit de molt prop apareix el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que obté un 5,05. Amb tot, tots tres baixen lleument respecte de la nota que van aconseguir al passat baròmetre del mes de març. Anna Gabriel, diputada de la CUP, però, és la líder que més cau, passant del 4,90 que tenia al 3,64 d'ara, principalment per la caiguda en la valoració que li han atorgat els votants de JxSí.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també baixa lleument i es queda amb una nota del 4,07 mentre Lluís Rabell, cap de files de CSQEP, segueix la mateixa tendència i obté un 4,27. Finalment Benet Salellas es quedaria amb una nota de 4,40 sobre 10.