L'ordre del dia del ple del Parlament previst per a la setmana que ve no inclou el debat i votació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, encara que previsiblement JxSí i la CUP demanaran la inclusió d'un punt addicional iniciat ja el ple.

L'ordre del dia del ple del Parlament dels dies 26, 27 i 28 es va donar a conèixer ahir per la Mesa i, entre els 22 punts que han estat inclosos, no figura el corresponent al debat de les conclusions de l'esmentada comissió d'estudi.

Aquestes conclusions van ser aprovades per la comissió amb caràcter definitiu dimarts passat a la tarda i, segons va explicar aquell mateix dia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la Mesa va decidir «prendre nota» que hi havia dos grups, JxSí i la CUP, que han sol·licitat que s'elevin al pròxim ple per al seu debat i ratificació.

La inclusió o no d'un punt específic, no obstant això, l'havia de decidir la Mesa, una vegada escoltada la Junta de Portaveus, i fins ahir mateix podia donar a conèixer l'ordre del dia definitiu amb el qual es convoca l'últim ple d'aquest període de sessions abans de les vacances d'estiu.

Després que el Tribunal Constitucional (TC) advertís dilluns a la comissió d'estudi, en el sentit que les seves conclusions no han de contravenir la suspensió de la declaració del 9-N, els dos grups independentistes, JxSí i la CUP, van reiterar la seva intenció de portar igualment les citades conclusions davant el ple.

Segons fonts dels dos grups, la via que presumiblement utilitzaran per aconseguir aquest objectiu és la de demanar la inclusió d'un punt addicional a l'ordre del dia, una vegada ja s'hagi iniciat el ple, encara que això requereix que la cambra l'aprovi en una votació prèvia, que hi ha la possibilitat que sigui secreta per evitar la inculpació dels membres de la Mesa i dels diputats.

La posició de Munté

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va apostar ahir per debatre «amb normalitat democràtica» les conclusions de la comissió del Procés Constituent en el ple del Parlament català de la setmana que ve malgrat l'advertència del Tribunal Constitucional (TC).

El TC va exigir a la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament respecte a la Carta Magna i va recordar que la seva activitat és «absolutament inviable» per la seva coincidència amb el «procés de desconnexió» que ja va declarar nul l'alt tribunal, després de la qual cosa la Mesa del Parlament va posposar les conclusions de l'esmentada comissió. No obstant això, en una entrevista, la portaveu del Govern va considerar que aquests textos s'haurien d'elevar al ple de la setmana que ve, l'últim del període de sessions abans de la parada estiuenca, perquè tothom «tingui veu» i es pugui debatre «amb normalitat democràtica».

Un dels punts clau d'aquest document, acordat essencialment entre Junts pel Sí i la CUP, és l'anomenat «mecanisme unilateral d'exercici democràtic» que s'aplicaria després de les denominades «lleis de desconnexió» per completar el procés independentista. Aquest «mecanisme» és inconcret però podria donar lloc a un referèndum unilateral d'independència que sobretot CUP i ERC volen incloure en el full de ruta.