L'Institut Català d'Adopció i Acollida (ICAA) ha començat a elaborar un estudi per conèixer el nombre de nens adoptats a Catalunya que pateixen la Síndrome d'Alcoholisme Fetal (SAF) després de tenir coneixement que hi ha molts casos diagnosticats anys més tard de l'adopció.

La majoria dels nens diagnosticats amb aquesta síndrome procedeixen d'Ucraïna i Rússia, de manera que la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va anunciar aquesta setmana que la Generalitat es planteja vetar les adopcions als països de l'est d'Europa.

No obstant això, segons va informar l'ICAA, dels 5.000 nens i adolescents adoptats procedents de països de l'Europa de l'Est, es desconeix quants pateixen aquesta síndrome, causada perquè la mare biològica va consumir begudes alcohòliques durant l'embaràs. Segons l'ICAA, aquestes adopcions van tenir el seu auge a principi dels 2000 i fa pocs anys es va començar a detectar que alguns d'aquests nens estaven afectats pel SAF.

La síndrome pot tenir diferents graus d'afectació i no es pot diagnosticar amb facilitat en els primers anys de vida, fet que, segons l'ICAA, ha suposat una preocupació per a moltes famílies, sobretot quan alguns dels nens adoptats han estat diagnosticats de SAF quan duien ja un temps de convivència amb els pares adoptius.

"Ara mateix no existeixen dades que determinin quants nens procedents de l'adopció internacional estan afectats per aquesta síndrome, fet que és imprescindible per dissenyar i implementar polítiques públiques que ens ajudin a millorar circuits i procediments", van explicar fonts de l'ICAA.