L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han presentat oficialment aquest dimarts les mobilitzacions que preparen per a la propera Diada nacional de Catalunya. Així, els presidents de les dues entitats, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han confirmat que l'Onze de Setembre convocaran a fer concentracions simultànies a Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona, on a més hi haurà marxes des del territori que acabaran als punts de manifestació. Aquest any, el lema és "A punt", i vol tenir la doble simbologia de demostrar que Catalunya "està preparada per assolir la república" i que els ciutadans ja estan en el "punt final" del seu procés. Tant Cuixart com Sánchez han assegurat que la mobilització d'aquest Onze de Setembre voldrien "que fos l'última", pe`ro no s'han atrevit a vaticinar que ho acabi sent. Amb tot, han cridat a que les concentracions siguin una mostra "d'unitat" per "culminar" el procés d'independència. De la mateixa manera, les entitats han fet extensiva la convocatòria a totes les formacions que busquin un referèndum i a aquells que creguin que cal denunciar l'actitud de l'Estat.

"A punt" és el lema que l'ANC i Òmnium han escollit per a les mobilitzacions de l'Onze de Setembre d'aquest 2016. La presentació oficial dels actes s'ha fet aquest dimarts, sota l'Art de Triomf de Barcelona, un dels escenaris que s'omplirà de gent. Les entitats han previst que hi hagi tres marxes principals que arribaran a peu, en moto, tractors, bicicleta, per mar, en tren o en globus a cadascuna de les cinc ciutats escollides per a les concentracions. "Es tracta de demostrar que som un país en moviment", ha dit el responsable de mobilitzacions de l'ANC, Oriol Codina, que ha presentat els actes junt a Sánchez i Cuixart. Tota la gent mobilitzada acabarà concentrant-se al passeig de Sant Joan de Barcelona, el carrer de la Pau de Berga, el carrer dels Països Catalans de Salt, la Rambla Nova de Tarragona i a la llera de riu Segre al seu pas per Lleida. En aquests llocs, els concentrats hauran de coordinar una mateixa acció ?encara per concretar- a les 17:14 hores, i com cada any les entitats faran promoció perquè assisteixin amb una mateixa samarreta que posaran a la venda en breu. Codina no ha volgut donar més detalls ni de la imatge ni de l'acció que es prepara, però ha assegurat que té a veure amb el lema i amb demostrar que l'independentisme "ha arribat al punt de trobada i està a punt per culminar la república". Les entitats han explicat que han escollit aquestes poblacions pel simbolisme que tenen i per fer una Diada "descentralitzada i per tot el territori". S

egons l'ANC i Òmnium, en aquesta mobilització Salt representarà "la república de la solidaritat i de la diversitat, el país de tots, de la justícia social i del respecta a la immigració i a la convivència". Berga simbolitzarà la Catalunya "de la cultura i les arrels d'una identitat viva, diversa i en construcció permanent". Tarragona volen que sigui l'emblema de "la república en xarxa, del futur i del procés econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual". Per la seva part, Lleida és la ciutat encarregada de representar "l'equilibri territorial, la diversitat de paisatges i la pagesia". Per últim, Barcelona simbolitza "la república de les llibertats, la seu històrica de la sobirania i de la futura capital de la República Catalana". En la presentació dels actes, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez han aprofitat per obrir el termini d'inscripcions en la mobilització ?que com cada any funcionarà per trams i distribució territorial per comarques- i ser dels primers a apuntar-se. El president de l'ANC, a més, ha remarcat que la propera serà la "primera Diada amb una majoria parlamentària i de Govern sortida de les urnes i amb un mandat sobiranista". "Estem a punt perquè tenim les institucions que fa un any volíem tenir. Serà la primera Diada on les institucions tenen la majoria per concretar el mandat que se'ls hi va donar", ha dit.

A més, ha volgut fer una clara crida a que la mobilització serveixi com una reivindicació "d'unitat". "És la unitat que en aquests moments el sobiranisme reclama, exigeix i sap que necessita per culminar el procés cap a la independència", ha sentenciat Sánchez. El president de l'ANC s'ha mostrat "convençut" que "la ciutadania participarà i omplirà les cinc localitats" "Serà un moment on el món tornarà a mirar el país i estem segurs que la ciutadania tornarà a sortir al carrer i serem molts els que, com altres anys, demanarem cívicament la dignitat del país en la construcció de la república. Tothom està convidat i trobarà el seu lloc. Tothom sap que és imprescindible", ha volgut remarcar. Amb tot, Sánchez no ha volgut entrar en vaticinar si hi haurà més o menys gent que en anteriors Diades, i s'ha limitat a dir que està segur que "les imatges tornaran a ser l'expressió de la voluntat ciutadana, amb avingudes, carrers, carreteres, plenes de gent que vol construir democràticament la independència". "No ens plantegem un repte de competir amb nosaltres mateixos ni amb les grans mobilitzacions que hem protagonitzat", ha sentenciat.

El president de l'ANC, però, no ha volgut vaticinar que aquesta hagi de ser la darrera crida a la ciutadania per reclamar la independència de Catalunya. "Tota la gent que ha sortit aquests últims anys voldríem que fos l'última, però el rellevant no és el desig que tinguem, és saber que mentre no assolim la república, estem compromesos en estar mobilitzats al carrer. Continuarem estant en totes les Diades en la mesura que no ho assolim", ha dit.Per la seva part, Jordi Cuixart ha volgut fer una "crida a tots els demòcrates de Catalunya" a participar en els actes de les entitats. "Tots els demòcrates que entenen que el que està fent l'Estat espanyol renunciant a defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya és un acte antidemocràtic, impropi d'un Estat democràtic, i que estan retalla els seus drets socials i nacionals", estan cridats a participar segons el president d'Òmnium. "La independència és un instrument no una finalitat, i per això interpel·lem a tots els demòcrates perquè participin de la manifestació", ha afegit.

Pel que fa a la presència d'autoritats i partits polítics en els actes de les entitats, Sánchez ha assegurat que la consigna serà la mateixa d'altres anys. "Sol·licitem la col·laboració del president de la Generalitat, l'alcaldessa de Barcelona o la presidenta del Parlament, per facilitar que la mobilització sigui un èxit. Estarem molt contents de que vulguin participar, però també entendrem que els presidents o l'alcaldessa no participin per raons institucionals del càrrec", ha dit el líder de l'ANC. Pel que fa a les formacions polítiques, Sánchez ha volgut cridar no només a les nítidament independentistes, sinó també a les que volen un referèndum sobre la independència. "Totes les que creguin que aquest és un procés democràtic i que la veu de la ciutadania ha de tenir la clau per culminar-lo, han de sentir-se convocades a participar; tothom que vulgui que la ciutadania sigui consultada, aquest és el seu lloc", ha sentenciat.