La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va deixar oberta la porta a celebrar un referèndum unilateral d'independència i va recolzar portar al pròxim ple del Parlament les conclusions de la comissió del procés constituent. Pascal va afirmar que "hauria de ser perfectament viable i possible" debatre aquesta setmana les conclusions de la comissió del procés constituent en el ple del Parlament, malgrat l'advertència del Tribunal Constitucional, encara que va deixar la decisió final en mans del grup parlamentari de Junts pel Sí, que el PDC (anterior grup de CDC) comparteix juntament amb ERC.

Paral·lelament, els grups de l'oposició van alçar ahir la seva veu per evitar que el ple del Parlament voti aquesta setmana les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent en considerar que representaria un acte de desobediència davant del Tribunal Constitucional. Després que aquest hagi cridat a "paralitzar" la tramitació d'aquestes conclusions, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència, ahir des de diverses formacions polítiques van redoblar les seves crides perquè no es voti.

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, va demanar als partits de l'oposició "anar tots a una" davant de la votació de les conclusions. "El que està passant al Parlament és molt greu perquè s'estan votant coses que se sap que no es compliran", va denunciar Arrimadas.

De la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va fer una crida dirigida a JxSí i la CUP a la "responsabilitat" i a no desobeir de nou el TC. Això representaria, segons el seu parer, "un error encara més gran" que la declaració de ruptura aprovada el passat 9 de novembre amb el suport de JxSí i la CUP i que posteriorment va anul·lar el TC. "Ningú té dret a posar les institucions fora de la llei, en cap cas és democràtic saltar-se la llei", va subratllar.

La coordinadora general d'ICV, Marta Ribas, va opinar que "no s'haurien de votar en el ple, no són conclusions reals sinó que són les condicions per mantenir Puigdemont en la presidència".