L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van presentar oficialment ahir les mobilitzacions que preparen per a la propera Diada nacional de Catalunya. Així, els presidents de les dues entitats, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, van confirmar que l'Onze de Setembre convocaran a fer concentracions simultànies a Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona, on a més hi haurà marxes des del territori que acabaran als punts de manifestació. Aquest any, el lema és «A punt», i vol tenir la doble simbologia de demostrar que Catalunya «està preparada per assolir la república» i que els ciutadans ja estan en el «punt final» del seu procés.

Tant Cuixart com Sánchez van assegurar que la mobilització d'aquest Onze de Setembre voldrien «que fos l'última», però no es van atrevir a dir que ho acabi sent. Amb tot, van cridar a que les concentracions siguin una mostra «d'unitat» per «culminar» el procés d'independència. De la mateixa manera, les entitats van fer extensiva la convocatòria a totes les formacions que busquin un referèndum i a aquells que creguin que cal denunciar l'actitud de l'Estat. De moment, tal com va assegurar el diari digital Vilaweb, ja hi ha més de 10.000 registres en els cinc nuclis catalans.

«A punt» és el lema que l'ANC i "mnium van escollir per a les mobilitzacions de l'Onze de Setembre d'aquest 2016. Les entitats han previst que hi hagi tres marxes principals que arribaran a peu, en moto, tractors, bicicleta, per mar, en tren o en globus a cadascuna de les cinc ciutats escollides per a les concentracions. «Es tracta de demostrar que som un país en moviment», va dir el responsable de mobilitzacions de l'ANC, Oriol Codina, que va presentar els actes junt a Sánchez i Cuixart.

El president de l'ANC, a més, va remarcar que la propera serà la «primera Diada amb una majoria parlamentària i de Govern sortida de les urnes i amb un mandat sobiranista». «Estem a punt perquè tenim les institucions que fa un any volíem tenir. Serà la primera Diada on les institucions tenen la majoria per concretar el mandat que se'ls hi va donar», va dir. A més, va voler fer una clara crida a que la mobilització serveixi com una reivindicació «d'unitat». «És la unitat que en aquests moments el sobiranisme reclama, exigeix i sap que necessita per culminar el procés cap a la independència», va sentenciar Sánchez.

Els punts triats

Les entitats van explicar durant la presentació que han escollit aquestes poblacions pel simbolisme que tenen i per fer una Diada «descentralitzada i per tot el territori». Segons l'ANC i "mnium, en aquesta mobilització Salt representarà «la república de la solidaritat i de la diversitat, el país de tots, de la justícia social i del respecta a la immigració i a la convivència». Berga simbolitzarà la Catalunya «de la cultura i les arrels d'una identitat viva, diversa i en construcció permanent». Tarragona volen que sigui l'emblema de «la república en xarxa, del futur i del procés econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual». Per la seva part, Lleida és la ciutat encarregada de representar «l'equilibri territorial, la diversitat de paisatges i la pagesia». Per últim, Barcelona simbolitza «la república de les llibertats, la seu històrica de la sobirania i de la futura capital de la República Catalana».