L'expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i candidat a dirigir l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha assegurat aquest dimecres al matí que si el Parlament l'elegeix i més endavant li demana la dimissió no trigarà "ni 5 minuts" a fer efectiva la renúncia, ja que el càrrec depèn de la cambra catalana. Gimeno ha comparegut a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) per defensar el seu currículum i ha remarcat la seva independència i neutralitat d'actuació. La majoria de partits han coincidit en valorar positivament el currículum de Gimeno i la seva trajectòria i prestigi, i li han demanat que recuperi el prestigi de l'OAC, "molt tocat" des de la revelació de les converses de l'antic director, Daniel de Alfonso, amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

En la seva breu intervenció inicial, Gimeno ha explicat una mica la seva trajectòria professional, recordant que abans de ser jutge va ser mestre d'escola i advocat laboralista. Segons ell, els seus mèrits són el seu currículum, la seva "autoritat per anys de servei" i el coneixement de la societat catalana. Així mateix, ha admès que la credibilitat de l'OAC està "en dubte" i que cal recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions públiques.

Preguntat pels diputats, no ha volgut concretar encara què farà amb els polèmics acomiadaments d'alts càrrecs en les últimes setmanes promoguts per la directora interina, Maite Masià. El que sí que ha assegurat és que ningú serà apartat per tenir vincles amb un partit polític, sinó que se l'avaluarà per la seva professionalitat.

Gimeno ha explicat que dimecres de la setmana passada l'oficina del president Carles Puigdemont el va trucar per proposar-li una reunió per l'endemà. No sap com li va arribar el nom al cap de l'executiu català ni si hi havia altres possibles candidats, i dijous es van trobar al Palau de la Generalitat. Gimeno li va demanar uns dies per pensar-s'ho. Aquest dimarts al matí va donar la seva conformitat i a la tarda, mentre era al dentista, es va fer pública la proposta. Just en començar el ple d'aquest dimecres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha proposat incloure la votació de Gimeno en l'ordre del dia d'aquest dijous, cosa que s'ha acceptat per assentiment.

Per ser escollit formalment pel ple, és necessària una majoria de tres cinquenes parts (81 diputats). Si no obté aquest suport requerit, s'ha de sotmetre a una segona votació en la mateixa sessió, on només cal assegurar-se una majoria absoluta. En principi la majoria de partits hi votaran a favor, excepte C's, que ha anunciat la seva abstenció, i està en dubte la posició del PP. El director és nomenat pel president i ha de prendre possessió del càrrec en el termini d'un mes des de la data de la publicació del nomenament en el Diari Oficinal de la Generalitat.

Els diputats han reconegut el seu extens i prestigiós currículum, i li han demanat que faci el que calgui per recuperar la imatge, prestigi i honor de l'organisme. També li han preguntat per la seva relació amb casos polítics com a magistrat del TSJC com el 9-N o Adigsa, la relació de l'OAC amb la fiscalia o què farà amb la directora interina, Maite Masià, i els càrrecs acomiadats per aquesta, així com si preveu fer canvis en l'estructura organitzativa de l'OAC.

El diputat de C's Carlos Carrizosa ha dit que s'abstindrien en la votació del seu nomenament, ja que tot i considerar-lo adient pel càrrec creuen que cal canviar el sistema d'elecció, proposant una terna de candidats que compareguin al Parlament abans de la votació.

Josep Lluís Rabell, de CSQP, li ha recordat que aquest "no és un canvi de direcció rutinari", i que hi ha "desànim" entre els treballadors i una situació interna "complexa", amb acomiadaments no entesos per alguns sectors i conflictes latents. Esperanza García, del PP, ha estat la més escèptica, ja que ha considerat "inconvenient el contacte directe amb el dia a dia de la política catalana" de Gimeno durant la seva etapa com a president del TSJC del 2010 al 2015. També li ha preguntat sobre la conveniència de dos càrrecs de l'OAC, una amb vincles amb CDC i l'altre vinculat al cobrament de dietes irregulars.

Anna Gabriel, de la CUP, ha recordat que Daniel de Alfonso també tenia un currículum "brillant", i que això no garanteix ser un bon director. Per això, li ha demanat que quan el Parlament li retiri la confiança "no s'aferri a la cadira" com, segons ella, va fer De Alfonso de forma "patètica". També l'ha advertit que no li donen un "xec en blanc", li ha demanat que "no banalitzi la corrupció" i que torni al Parlament el més aviat possible per explicar quina orientació vol donar a l'OAC. Per a David Bonvehí, de JxSí, "no hi ha ningú amb més consens".

Miguel Ángel Gimeno va néixer a Binèfar, a la comarca de la Llitera de la Franja de Ponent, el 4 d'octubre de 1950. Va estudiar Dret a les universitats de Lleida i Barcelona, i va ingressar a la carrera judicial el 1983. Sempre ha exercit a Catalunya i les seves primeres destinacions van ser El Prat de Llobregat, Badalona, Sant Feliu de Llobregat i L'Hospitalet de Llobregat. Des del 1988 fins el 1993 va estar al jutjat d'instrucció 22 de Barcelona. El 1993 va ingressar a l'Audiència de Barcelona, on va exercir a la secció 10a fins el 2000. Posteriorment, va ser magistrat-president de la secció 6a de l'Audiència de Barcelona.

Fins el 2010, Gimeno va ser portaveu de l'associació de magistrats progressistes Jutges per la Democràcia. A l'octubre d'aquell any va ser escollit president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Quan se li va acabar el mandat, a finals del 2015, va optar a la reelecció, però aleshores el CGPJ va decidir no renovar-lo i optar per Jesús María Barrientos.

Entre els casos que ha jutjat, va presidir el tribunal que va jutjar l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l'exdirigent del PSC Daniel Fernández en el 'cas Montcada' que va derivar del 'cas Mercuri'.