Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han fet valer avui la seva majoria absoluta de 72 diputats al Parlament per aprovar les conclusions del procés constituent, que obren una via unilateral a la independència, desobeint així al Tribunal Constitucional (TC) per aplicar el "mandat democràtic" del 27S.

Després d'un aspre debat carregat de tensió i en el que han intervingut els principals líders parlamentaris de l'oposició per deixar clar el seu rebuig, les dues forces independentistes han aconseguit aprovar, amb els seus 72 vots a favor, les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, malgrat que el TC havia llançat una advertència per intentar evitar la votació.

Abans de la votació, els diputats de Ciutadans i PPC han abandonat l'hemicicle per desentendre's del resultat, mentre que els parlamentaris del PSC s'hi han quedat en els seus escons però no han exercit el seu dret al vot i els 10 de Catalunya Sí que es pot presents en la cambra han votat en contra.

Just al terme de la sessió de control al president de la Generalitat, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha demanat la paraula per demanar que s'ampliï l'ordre del dia, una sol·licitud a la qual s'ha sumat immediatament la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel.

Immediatament després, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els ha interrogat sobre si eren "conscients" de l'acte del TC que fa una crida a la cambra a no elevar al ple les conclusions.

"Del que som conscients és del mandat democràtic del 27 de setembre", ha replicat Turull, que ha invocat l'article 57.1 de l'Estatut, que resa: "Els membres del Parlament són inviolables pels vots i les opinions que emetin en l'exercici del seu càrrec. Durant el seu mandat tindran immunitat als efectes concrets de no poder ser detinguts excepte en cas de flagrant delicte".

Per aquest motiu, "no admetem cap amenaça pels vots i per les opinions que emetem", ha sentenciat Turull.

Després d'uns minuts de foc creuat, s'ha procedit a votar la petició d'ampliació de l'ordre del dia, aprovada amb els vots de JxSí i la CUP, i tot seguit els grups han pres la paraula per posicionar-se sobre el contingut de les conclusions.

La portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha afirmat que les conclusions emanen del "mandat" obtingut el 27S i ha preconitzat un debat constituent de base ciutadana, participatiu, consensuat, no subordinat i "unilateral".

Més explícita encara ha estat la diputada de la CUP Gabriela Serra, que ha defensat que el resultat de les eleccions del 27 de setembre avalen al Parlament per practicar la "desobediència" i ha assegurat que faran "tot el possible" perquè se celebri un referèndum unilateral d'independència el primer semestre del 2017.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha denunciat una "flagrant vulneració" de la llei, en el que ha qualificat d'"autèntic cop a la democràcia" protagonitzat per Junts pel Sí i CUP, que segons el seu parer estan "desconnectats de la realitat".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha acusat JxSí i la CUP de buscar l'"enfrontament directe" entre el Parlament i el TC en aprovar unes conclusions sobre el procés constituent que segons el seu parer "deroguen de facto" l'Estatut.

El portaveu de Catalunya Sí que es pot, Joan Coscubiela, ha afirmat que les conclusions "són un engany" i ha posat en dubte la voluntat de desobediència de JxSí després de recordar els múltiples recursos del Govern davant el TC.

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha avisat als grups independentistes que "no els sortirà gratis" l'"acte antidemocràtic" i el "cop contra el TC" que implica segons el seu parer les mesures unilaterals a la secessió votades en el ple.

Al terme del debat, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha demanat la paraula per replicar l'advertència de García Albiol de què als independentistes "no els sortirà gratis": "M'agradaria preguntar-li si és que té algun tipus d'informació privilegiada del ministeri de l'Interior. O potser és que té algun fiscal que els està 'afinant' alguna actuació?".