L'oposició catalana i el Govern central van assenyalar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a «responsable» del desafiament al Tribunal Constitucional (TC) amb la votació de dimecres. Un dia després que el Parlament, amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, aprovés, malgrat les advertències del TC, unes conclusions que obren la porta a una via unilateral cap a la independència, Forcadell va voler treure importància a la polèmica, malgrat que demà el Consell de Ministres formalitzarà un acord per autoritzar l'Advocacia de l'Estat a presentar davant el TC un incident d'execució.

«No preveig inhabilitacions per una cosa tan clara com és complir el reglament i fer el que tocava, que era incloure un punt en l'ordre del dia». Així es va expressar ahir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en declaracions a la cadena Catalunya Ràdio, on va defensar la seva actuació i no es va sorprendre per la reacció de l'executiu de l'Estat, que «utilitza els tribunals per fer política». «En lloc de fer política, el que fan és judicialitzar-ho tot i utilitzar els tribunals per no haver de fer política. És el que fan sempre, no espero que passi absolutament res. El Parlament ha de continuar el seu camí», va argumentar.

Forcadell va explicar durant l'entrevista que ella només es va limitar a complir el reglament que marca el mateix Parlament. «Era el que tocava fer, el ple és l'òrgan suprem i el ple és qui va decidir», va dir la presidenta de la institució catalana, que va subratllar que la cambra simplement va complir amb un mandat ciutadà encarregat el 27-S.

Sobre les conseqüències legals que això podria tenir, va apuntar que «no és gens estrany» que el Govern espanyol ja hagi anunciat que recorrerà al TC, però va voler evitar fer cap predicció de futur. «Jo no espero res, i no preveig inhabilitacions», va dir. En tot cas, va assegurar que ara mateix l'únic risc que ella assumeix és el de «complir el mandat democràtic del 27-S», i va aprofitar per recordar que «el Parlament ha de ser qui representi el poble».

Allau de crítiques

El vicepresident segon de la Mesa del Parlament i diputat de C's, José María Espejo-Saavedra, va voler replicar la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, que al mateix matí havia dit que no «preveia inhabilitacions» per la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. Espejo-Saavedra, en canvi, no veu l'episodi de dimecres amb el mateix punt de vista i hi detecta irregularitats. És per això que va avisar Forcadell que el comportament dels diputats independentistes i, especialment, el dels membres de la Mesa que no van voler impedir la votació, tindran el seu càstig.

En aquest sentit, Espejo-Saavedra no va voler concretar quina creu que hauria de ser l'actitud que ha de prendre el Govern espanyol o quin hauria de ser el procediment a seguir per la justícia espanyola. «Desconec si el Govern té pensat fer alguna cosa i quina, i jo no sóc qui per dir quina conseqüència ha de tenir, perquè els diputats no som qui per dir-ho. Però com per a qualsevol altra persona, hi ha d'haver alguna conseqüència. I és lògic que així sigui perquè sinó la llei és paper mullat. Seria molt injust que fos així per als ciutadans i no per als polítics», va sentenciar el diputat de C's.

És per això que creu que el que va passar al Parlament amb la votació de les conclusions del Procés Constituent va ser «un lamentable espectacle en què es va xafar el reglament de la càmera i on alguns polítics es van aprofitar dels privilegis que tenen per ser polítics per no fer-se responsables dels seus actes i de l'incompliment d'una norma jurídica com és la interlocutòria del TC».

Un final tens

L'últim ple del període de sessions del Parlament va finalitzar ahir amb una picabaralla entre els grups de la Cambra per qüestions diverses, en polemitzar sobre els conceptes de Procés Constituent i desobediència, però també sobre les llengües que tenen dret a utilitzar els diputats.

La picabaralla es va produir instants abans de votar l'última moció del ple quan diversos diputats van demanar la paraula per «al·lusions» o «contradiccions» i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els va permetre expressar-se. En la discussió es vanveure involucrats diputats de la majoria de grups: el popular Santi Rodríguez, el representant de la CUP Benet Salellas, el socialista Ferran Pedret, el líder d'ERC i diputat de JxSí Oriol Junqueras, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa i el president del grup de JxSí, Jordi Turull.

Encara que en l'enfrontament d'ahir a la tarda les al·lusions van ser per motius diferents, la tensió entre els grups era totalment palpable des de dimecres, quan va tenir lloc el debat i posteriorment l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés