El Govern va demanar ahir al Tribunal Constitucional (TC) que obri la via penal contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per desobeir les decisions de l'alt tribunal i incórrer en un possible delicte. La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar en conferència de premsa després del Consell de Ministres que aquest és un dels punts de l'incident d'execució que presentarà davant el TC. El Ple del Tribunal Constitucional es reunirà el proper dilluns per decidir quines mesures adoptarà per garantir el compliment de la sentència.

Tal com va explicar, la presidenta del Parlament ha pogut incórrer ja en un delicte per desacatament d'una sentència i un acte del Constitucional, i per aquest «cas omís» el Govern demana al tribunal que remeti a la Fiscalia les actuacions de desobediència perquè resolgui si cal actuar per la via penal. Sáenz de Santamaría va precisar que el possible delicte de Forcadell té a veure amb desobeir una sentència del TC del 2 de desembre del 2015, en què anul·lava l'anomenat procés de desconnexió.

I amb desobeir un acte de l'alt tribunal, de fa poc més d'una setmana, en el que s'adverteix als poders implicats i als seus titulars, especialment a la Taula del Parlament de Catalunya, del seu deure d'impedir qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats del TC. Per això, la resolució del Parlament sobre la via unilateral cap a la independència «no és només un desafiament institucional, és un desacatament al Tribunal Constitucional», va remarcar la vicepresidenta.

L'incident d'execució té tres punts fonamentals en els quals el Govern sol·licita al TC que declari nul i sense efecte jurídic la resolució del Parlament, la seva ?suspensió immediata, i en tercer lloc, l'adopció de mesures per fer efectiu el compliment de les sentències de l'alt tribunal. Aquest tercer punt implica al seu torn que es requereixi personalment a Forcadell i als integrants de la Mesa del Parlament perquè s'abstinguin de «la realització de qualsevol actuació tendent a donar compliment» a la resolució impugnada.

Segons va indicar la vicepresidenta, en l'incident d'execució es demana al TC que faci el mateix requeriment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als membres del seu Govern. Sol·licita també l'Executiu en funcions que se'ls adverteixi que l'incompliment del mandat del Constitucional pot comportar sancions d'entre 3.000 i 30.000 euros, la suspensió de funcions per temps indeterminat o fins i tot l'obertura de la via penal. Una altra de les peticions contingudes en l'incident d'execució és la «prohibició expressa» de convocar aquells òrgans del Parlament amb la finalitat de debatre i votar iniciatives que comportin l'incompliment de les sentències del TC.

Atac a la democràcia

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va considerar «molt trist» que el govern espanyol hagi demanat al Tribunal Constitucional que s'estudiï la seva responsabilitat penal en no haver impedit el debat i votació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. En una entrevista a TV3 feta just al moment que la portaveu del Govern espanyol anunciava les mesures preses respecte a això, Forcadell va assegurar que aquesta actitud demostra que volen limitar «la llibertat d'expressió del Parlament i dels diputats» i que volen «coartar el debat polític». Amb tot va assegurar que «no té gens de por» del que pugui fer-li el Constitucional i manté en tot moment que es va «complir el reglament» al ple del dimecres passat.