Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir al Parlament el text de la llei de l'Agència Tributària de Catalunya, una de les tres de «desconnexió» amb l'Estat, en la qual es preveu la creació d'un consell fiscal, un òrgan assessor en el qual figurarien acadèmics i experts en matèria tributària. La ponència redactora d'aquesta llei va finalitzar ahir els seus treballs i, a l'igual com va passar amb la de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, els grups proposants la van desgranar en dues parts, sent la primera la que van donar a conèixer ahir al matí, mentre que la segona serà elaborada després de les vacances d'estiu.

JxSí i la CUP van donar a conèixer aquesta iniciativa just en el moment en el qual el Consell de Ministres aprovava ahir al matí la presentació davant el Tribunal Constitucional d'un incident d'execució contra la resolució del Parlament per aprovar les conclusions del denominat procés constituent, que obre una via unilateral a la independència.

Segons van coincidir a indicar les ponents i diputades de JxSí i la CUP, Maria Senserrich i Eulàlia Reguant, respectivament, la presentació de la nova llei tributària catalana suposa una demostració de la voluntat de complir amb el compromís adquirit d'elaborar les denominades com «lleis de desconnexió» respecte a l'Estat.

Sota la denominació de «proposició de llei del Codi Tributari i d'aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l'Administració Tributària de la Generalitat de Catalunya», els ponents han dissenyat l'esquelet d'una futura administració tributària catalana.

Amb aquesta finalitat, preveuen un capítol de disposicions generals destinat a la «codificació del dret tributari català», un altre dedicat a l'administració tributària de la Generalitat, i altres més de caràcter innovador en els que es crea l'Agència Tributària de Catalunya, la Junta de Tributs de Catalunya, el Consell Fiscal de Catalunya i també un Institut d'Investigació fiscal i Estudis Tributaris. La diputada de JxSí Maria Senserrich va explicar que amb la nova llei es calcula que pugui anar al ple del Parlament per al seu debat a la totalitat «a final de setembre o octubre».