El TSJC suspèn l'ingrés a presó de Fernández i Bustos a canvi d'un curs de bones pràctiques

El tribunal els va condemnar a 16 mesos de presó per manipular l'elecció d'un càrrec de Montcada

30.07.2016 | 07:24

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir suspendre l'ingrés a presó de l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, el seu germà i exregidor del consistori Francisco Bustos i l'exsecretari del PSC Daniel Fernàndez per haver induït el nomenament a dit d'una alt càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Els tres polítics socialistes van ser condemnats a 16 mesos de presó, cosa que no obligava al seu ingrés, però la fiscalia i l'acusació popular, Sabadell Lliure de Corrupció, en van demanar el compliment.
Ara el TSJC suspèn la pena si no cometen cap delicte durant cinc anys o durant dos anys si fan un curs «en relació als bons fins que han de guiar les actuacions de l'administració pública i els principis d'accés dels ciutadans als càrrecs i ocupacions públiques».
El tribunal considera que els tres condemnats compleixen amb els requisits per demanar la suspensió ja que es tracta del primer delicte pel que són condemnats, la pena és de menys de dos anys i no s'ha declarat responsabilitat civil. Més enllà d'això, rebutja l'argument de l'acusació popular sobre que si es suspèn la pena es donarà una imatge generalitzada d'impunitat en considerar que no es pot establir una relació entre que compleixin la pena i que es restableixi el cos social de confiança en l'administració pública. L'auto considera que «no es pot afirmar» que suspendre la pena transmetrà aquesta «sensació general d'impunitat».
A més recorda que la reforma del Codi Penal estableix que el compliment de les penes de menys de dos anys es farà quan el tribunal ho digui i que el fet de suspendre o fer complir la pena és part del pronunciament que ha de fer la sala que dicta la sentència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema