La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, ha avisat que "ningú està en condicions de posar condicions al que ha de passar a partir del mes de setembre; i la CUP tampoc". Pascal, en aquest sentit, ha demanat als cupaires que decideixin si estan amb "els que sumen i construeixen" o amb "els que bloquegen". "Com es poden posar condicions als anhels i somnis de la gent si ja tenim la majoria parlamentaria per tirar això endavant", s´ha preguntat durant la seva intervenció a l'Escola d´Estiu de la JNC, que s´ha celebrat aquest cap de setmana a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Els cupaires han demanat la realització d'un referèndum per la independència al primer semestre del 2017 com a condició per donar suport a la qüestió de confiança del 28 de setembre.

Marta Pascal, d'altra banda, ha llençat un missatge a l'Estat: "si l'única resposta del govern espanyol és utilitzar el Tribunal Constitucional (TC), nosaltres utilitzarem el Parlament i la voluntat de tirar les coses endavant", ha etzibat. La coordinadora ha subratllat que "faci el que faci el TC, el món ho sabrà, perquè estem tirant endavant el procés des de la radicalitat democràtica".

El TC es reunirà d´urgència aquest dilluns després que el govern espanyol aprovés demanar responsabilitats penals per la presidenta del Parlament arran de la votació de les conclusions del Procés Constituent. Pascal ha avisat que el TC podria "violentar" el reglament del Parlament, "que diu que els diputats tenen dret a opinar i votar sobre tot".

La coordinadora ha advertit que "no ens mourem ni un mil·límetre de la coherència política que ens ha fet néixer: defensar el procés i un model de país que valgui la pena". "Alguns potser criden molt, nosaltres som els dels fets". En aquesta línia, ha assegurat que a Madrid defensarem el procés "sense putes ni ramonetes".

Pascal no veu "descabellat" que l´Estat vagi a unes terceres eleccions. "La política espanyola segueix en un frontó, en el qual la culpa és de tothom i les responsabilitats de ningú"; "els ciutadans els van demanar que es posessin d'acord i el més calent és a l'aigüera i no volem formar part d'un Estat que ens els moments de veritat no és capaç de donar resposta als seus ciutadans", ha conclòs.