La direcció general de Serveis Penitenciaris i la Junta de Tractament de reclusos ha concedit avui a l'exconseller de Governació de la Generalitat durant el tripartit Jordi Ausàs (ERC) el tercer grau en règim comú, de manera que només haurà d'anar a dormir a un centre obert.

Segons han informat a Efe fonts judicials, Ausàs ha vist avui ampliat el tercer grau restringit del que gaudia des de fa unes quantes setmanes, que només li permetia sortir els caps de setmana de la presó de Ponent, on va ingressar al juny del 2015 per complir una condemna de quatre anys de presó per contraban de tabac.

La direcció general de Serveis Penitenciaris i la Junta de Tractament d'interns han decidit ampliar el tercer grau a Ausàs, perquè passi del règim restringit al règim comú, de manera que ja estarà lliure en les hores diürnes de cada dia i tan sols haurà d'anar a dormir al seu centre obert de referència, sense passar ja per la presó de Ponent.

Ausàs va ingressar a la presó el 25 de juny del 2015 per complir els quatre anys de presó als quals va ser condemnat per pertànyer a una banda de contraban de tabac, després que el Tribunal Suprem ratifiqués la condemna a l'exconseller republicà per la seva "particular rellevància" en el grup criminal que es dedicava al contraban de tabac, fins i tot durant la seva etapa al Govern.

La direcció general de Serveis Penitenciaris, quan el seu titular era Pere Soler, va concedir per primera vegada a Ausàs el tercer grau al setembre del 2015, només tres mesos després d'entrar a la presó.

No obstant això, l'Audiència de Lleida va revocar aquest tercer grau, perquè comptava amb informes contraris de la Junta de Tractament de la presó de Ponent, que aconsellava la seva classificació en segon grau, el règim ordinari.

Precisament, la Fiscalia va obrir al gener passat una investigació per aclarir si els anteriors responsables dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat van poder cometre delicte de prevaricació a l'atorgar per primera vegada el tercer grau penitenciari a Ausàs tan sols tres mesos després d'ingressar a la presó.

Ausàs, que va ser alcalde de La Seu d'Urgell (Alt Urgell) entre 2003 i 2008 i conseller de Governació entre març del 2008 i desembre del 2010, va ser condemnat al juny del 2014 per l'Audiència de Lleida a quatre anys de presó i a una multa de 195.000 euros per formar part d'un grup criminal que es dedicava al contraban de tabac, activitat que va portar a terme fins i tot quan encara ocupava el seu càrrec a la Generalitat.

En la sentència, la secció primera de l'Audiència de Lleida va retreure la conducta d'Ausàs, ja que va ostentar uns càrrecs públics "dels que cap exigir una especial impecabilitat de comportament".

L'Audiència, en una sentència que va ser ratificada pel Suprem, va considerar provat que Ausàs es dedicava al contraban de tabac extracomunitari, ja que recollia el tabac de contraban en un "box" (garatge) de La Seu d'Urgell que compartia amb els altres membres de la xarxa i el distribuïa posteriorment a Barcelona, on el transportava en viatges en cotxe de matinada, per evitar ser sorprès o interceptat en la seva activitat il·lícita.

L'Audiència va condemnar Ausàs a tres anys i nou mesos de presó per un delicte continuat de contraban, pel que també li va imposar una multa de 190.000 euros, així com tres mesos més de presó per un delicte de pertinença a grup criminal.

Per aquests dos mateixos delictes, l'Audiència de Lleida va condemnar també a set membres més de la banda a penes que van oscil·lar entre els 5 anys i 3 mesos de presó i els tres anys i mig de presó, entre ells el brigada de la Guàrdia Civil Julián García Molina, el segon comandament de la Duana de La Farga de Moles, com a responsable d'obrir el magatzem on es guardava el tabac.