El polèmic «mecanisme unilateral d'exercici democràtic»

El text va ser portat al ple de la setmana passada amb la votació a favor dels grups parlamentaris de JxSí i la CUP

02.08.2016 | 00:00

El text aprovat la setmana passada per JxSí i la CUP fixa tres fases del Procés Constituent. La primera, de procés participatiu; una segona de «desconnexió amb l'Estat i convocatòria d'unes eleccions constituents que conformaran l'Assemblea Constituent per redactar un projecte de Constitució»; i una tercera per «ratificar-la a nivell popular mitjançant referèndum».
En la primera de les parts es crearia el Fòrum Social Constituent, conformat per partits polítics i societat civil organitzada. Aquí es debatrien i formularien un seguit de preguntes sobre continguts de la futura Constitució, que haurien de ser respostes en un procés participatiu pels ciutadans. El que en surti d'aquesta consulta, seria «vinculant» per als redactors del futur text constitucional.
El punt més interessant i polèmic, però, ve en la segona fase. Les conclusions de la comissió diuen que «es completarà la desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent». D'aquesta manera, s'obre la porta, sense concretar-ho, a la possibilitat de convocar un referèndum unilateral d'independència (RUI), o a qualsevol altre instrument semblant, sense comptar amb el permís o l'acord de l'Estat. Les conclusions també matisen que les lleis de desconnexió «no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal».
Per últim, la darrera fase parla de donar «plens poders» a l'Assemblea un cop estigui convocada, elegida i constituïda, i que cap de les seves decisions podrà ser tampoc «susceptible de control, suspensió o impugnació» per part de cap tribunal. La fase final descriu també que una vegada l'Assemblea hagi aprovat el projecte de Constitució, «es convocarà un referèndum constitucional per tal que el poble aprovi o rebutgi de manera pacífica i democràtica» el text. Les conclusions aprovades també diuen que el Parlament «empara» el procés constituent i per això «insta el Govern a posar a disposició de la ciutadania els recursos que calgui per realitzar un debat constituent de base social, transversal, plural, democràtic i obert». A tal efecte, es diu que es crearà una «comissió de seguiment del Procés Constituent» que vetllarà perquè sigui així.
Malgrat que tots els grups van participar en el debat, només JxSí i la CUP hi han votat a favor. CSQP, va votar en contra de les conclusions, el PSC va decidir no votar i el PPC i Ciutadans van abandonar l'hemicicle durant la votació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Millorar l'índex de vacunació del personal sanitari torna a ser un dels objectius de la campanya...

El Govern diu que els toros no tornaran a Catalunya, «digui el que digui el TC»

El Govern diu que els toros no tornaran a Catalunya, «digui el que digui el TC»

Tots els grups, excepte PP?i C's, fan front comú contra la sentència del Constitucional que...


Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Avisa que si fos el cas seria "una barbaritat inexplicable" - En una entrevista a Vanity Fair...

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

La Fiscalia Superior de Catalunya presenta al TSJC la querella contra la presidenta del Parlament ...

Enllaços recomanats: Premis cinema