La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC) va lamentar ahir que el TSJC hagi decidit suspendre l'ingrés a la presó de l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, el seu germà i exregidor Paco Bustos i l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández. Els tres van ser condemnats a un any i quatre mesos de presó per haver beneficiat una exalt càrrec del govern tripartit i amiga de Manuel Bustos perquè aconseguís una plaça a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer pública el passat 29 de juliol la seva decisió, que comporta que els tres acusats no hauran d'entrar a la presó atès que és la primera ocasió que són condemnats per un jutge. La resolució el TSJC deixa en suspens per un termini màxim de 5 anys l'execució de les penes privatives de llibertat dels penats, acollint-se a les condicions previstes pel Codi Penal en ser la primera condemna per un delicte comès. A més, també es té en consideració que la pena no superi els dos anys, una suspensió que no implica que no pugui ser revocada i que puguin entrar a la presó en el cas que patissin noves condemnes.

La plataforma va lamentar la decisió, que desestima les peticions del Ministeri Fiscal i de l'acusació popular, exercida per la plataforma SBDLC, que sol·licitaven que es denegués la petició de les defenses dels acusats. «Malgrat la gravetat dels actes pels quals han estat condemnats i estan investigats, mai han manifestat el més mínim penediment», va apuntar la plataforma en el comunicat.

De la mateixa manera, lamenta també que el TSJC estimi convenient la imposició de deures o obligacions als penats amb vista a prevenir la comissió de futurs delictes, consistents en un pla de formació sobre l'Administració pública. A canvi d'aquest pla de formació, el termini de 5 anys de suspensió de l'execució de les penes es pot reduir a 2, una mesura que consideren «poc seriosa i una burla a la lluita contra la corrupció».

«Obvia completament que Manuel i Paco Bustos estan imputats en altres sumaris que es troben en fase d'instrucció per haver comès altres presumptes delictes contra l'administració pública mentre exercien com a càrrecs electes», afegeix la plataforma.