El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers del Govern van rebre ahir personalment la notificació del Tribunal Constitucional (TC) perquè paralitzin qualsevol iniciativa que ignori la suspensió del full de ruta sobiranista, advertint-los de les eventuals responsabilitats penals si no ho fan. Al migdia, al final de la ?reunió setmanal del Govern, representants del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van lliurar personalment al president Puigdemont i als consellers de l'executiu català la resolució acordada ahir pel TC que suspèn les conclusions sobre el procés constituent català aprovades el passat 27 de juliol en el ple de la cambra catalana.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va explicar que representants del TSJC van acudir al Palau de la Generalitat per notificar la decisió presa pel Constitucional de suspendre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència. Munté va recordar que els consellers que formaven part de l'últim govern d'Artur Mas ja van rebre una notificació similar després que el TC suspengués la declaració d'inici del procés cap a la independència, aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre.

A més de notificar la resolució del Constitucional, la comitiva del TSJC va indicar als membres de l'executiu el seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió de l'acord de la cambra catalana i els adverteixen de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, si no ho fan. Després de notificar la resolució del Constitucional, la comitiva judicial de la secretaria de govern del TSJC va lliurar als membres de l'executiu català un document perquè el signessin, en el qual certifiquen que els han comunicat personalment la resolució. Segons fonts de la Mesa del Parlament, els seus membres encara no han començat a rebre les notificacions.

Desaprovació generalitzada

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va subratllar que la funció del Tribunal Constitucional és actuar com a «àrbitre» per «dirimir la constitucionalitat de les lleis», però no com a «tribunal ?executor» capaç de tombar «opinions o debats que tenen un caràcter polític». Ni el TC és un «òrgan executor» ni la Constitució ha de ser concebuda com un «codi penal», va remarcar la consellera, que va recordar que la Carta Magna «empara la llibertat d'expressió i d'opinió», per la qual cosa no hauria de ser possible anul·lar les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent català.

Paral·lelament, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va lamentar que el Govern espanyol vulgui utilitzar la Constitució com «codi penal contra Catalunya» i el Constitucional com l'eina per «suspendre l'autonomia de Catalunya per la porta del darrere». El conseller va respondre així en una entrevista a Catalunya Ràdio a la suspensió de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, arran del recurs presentat per l'executiu central. En aquest sentit, Mundó troba «insòlit» que el govern del PP utilitzi el TC per intentar «coartar i prohibir» el debat polític i anima la resta de partits a afrontar el procés català des de l'òptica política, i no judicial. El conseller també adverteix que una eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acabaria per «desconnectar» l'Estat espanyol de la societat catalana i avisa que el convertiria en un estat antidemocràtic.