L'empresariat català va instar ahir a les forces polítiques a deixar de banda els interessos partidistes i lluitar per tenir més estabilitat i seguretat jurídica. La Cambra de Comerç de Barcelona i les patronals Foment del Treball i Pimec van coincidir a destacar que la bona marxa de l'economia es pot veure afectada per la incertesa política del país.

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va reconèixer que hi ha «una vegada més massa incertesa en la política catalana», marcada des de fa temps pel debat sobiranista i, ara, pel desafiament del Parlament al Tribunal Constitucional, després d'aprovar les conclusions del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència. En aquest context, el president de Foment va reclamar a tots els partits catalans que «no mostrin senyals contra la seguretat jurídica», que és necessària, va assegurar, perquè les empreses puguin complir la seva funció, generant ocupació i inversions.

El president de la patronal Pimec, Josep González també va donar la seva opinió sobre la situació, considerant que no hi ha un «panorama consolidat» i que no se sap què passarà de cara al setembre, quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament.

Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, va destacar que la situació de l'economia catalana és positiva i que va millor fins i tot que l'espanyola, encara que adverteix que «és necessària l'estabilitat política» per mantenir aquesta sendera de creixement econòmic.

Necessitat de pressupostos

Un altre dels temes dels quals va parlar Miquel Valls va ser la necessitat d'un Govern plenament operatiu que doni solució als grans reptes que s'afronten en aquest país, com és la necessitat d'aprovar uns pressupostos per al 2017, solucionar la problemàtica de les pensions o impulsar les reformes pendents.

«L'economia funciona molt millor si disposa de previsions a llarg termini» va dir, sostenint que un Govern en funcions no estarà en disposició d'abordar qüestions tan importants com les negociacions amb la UE sobre el dèficit. «Un Govern en funcions difícilment pot estar dotat dels instruments necessaris per abordar l'ajust d'entre 6.000 i 8.000 milions d'euros que demana la UE», va indicar el president de la Cambra, que alerta també que el manteniment de la paràlisi política afectaria sens dubte l'economia espanyola a partir de l'any vinent. «És evident que si no hi ha un Govern que pugui fer uns pressupostos i definir una política econòmica amb vista el 2017, això es notarà segur», va subratllar Valls.

Evitar més eleccions

Per al president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, la possibilitat que es convoquin unes terceres eleccions «no és oportú ni convenient», doncs segurament el resultat seria molt similar al dels comicis del 20 desembre del 2015 i del 26 de juny d'aquest any. «Si els canvis han de ser de mínims, no té sentit convocar noves eleccions», assegura l'empresari, que demana un esforç a les formacions polítiques perquè actuïn basant-se en l'interès general i no de partit.

Gay de Montellà va advertir que en períodes d'incertesa es posposen o paralitzen les inversions empresarials, per això emplaça els partits a assumir la seva responsabilitat i facilitar la formació d'un nou Govern. «Els partits tenen dues opcions: o formar part del nou Govern o no formar-ne part i donar governabilitat. El que no val és no governo ni dono governabilitat. O governen i es posen al capdavant o donen governabilitat a través de l'abstenció», va reclamar el líder de Foment.

De la mateixa manera, el president de la patronal Pimec, Josep González, va considerar que «no podem consentir que hi hagi unes terceres eleccions» que no es mereixen ni l'economia ni la ciutadania. González va alertar que la convocatòria d'uns nous comicis incidiria en les inversions, encara que aquesta afectació seria «molt difícil de quantificar», doncs qui pren la decisió de paralitzar una inversió «no ho va pregonant».