A partir del setembre els ajuntaments catalans hauran de posicionar-se sobre el procés constituent català a partir, almenys, de dues mocions de rebuig que presentaran C's i PPC. Els populars han anunciat aquesta setmana que impulsaran un text propi perquè el món local evidenciï l'oposició a les «accions il·legals» del Parlament. En un comunicat de premsa, el vicesecretari de política municipal del partit, Manuel Reyes, va explicar que el primer punt de la moció parlarà, precisament, de «rebutjar l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent». El text tindrà quatre punts més, tots ells vinculats a les accions parlamentàries que JxSí i la CUP estan impulsant des de la cambra catalana per avançar cap a la independència de Catalunya.

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va ironitzar ahir sobre les mocions de rebuig al procés constituent. En declaracions a RAC1, Buch va titllar d'«encert» el canvi d'actitud del PPC, que amb aquestes mocions opta per plantejar un «debat democràtic» dels electes locals sobre la qüestió, en lloc d'acudir a la via judicial, en al·lusió als recursos presentats al Tribunal Constitucional: «Fins avui el Partit Popular ens havia negat aquest debat», va etzibar. Tot i desconèixer encara el redactat de la moció, Buch veu amb molt bons ulls que pugui plantegi el debat als Ajuntaments perquè «permetrà contar-nos».

Paral·lelament, l'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, es va mostrar partidari que els socialistes catalans no participin en «fronts» polítics de cap mena. En una entrevista a TV3 i en relació a les mocions del PPC i C's, va assegurar que «encara no tenim la moció, però jo sóc contrari a fer fronts contra alguna cosa», va opinar tot just abans d'afegir que el consistori lleidatà també va rebutjar adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). «Nosaltres volem un model constitucional federal, però no volem fronts», va insistir. «Ni el model actual ni independència», va plantejar Ros apuntant, un cop més, a una reforma constitucional federal.