L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va explicar ahir que, probablement, participarà en els actes que l'ANC organitzarà durant la Diada. «M'ho he preguntat com a alcaldessa i crec que hi ha més motius per ser-hi que no pas per no ser-hi», va indicar durant una entrevista al canal 3/24. Segons Colau, els motius que han fet sortir els catalans al carrer els darrers anys «continuen intactes». Com a alcaldessa veu necessari manifestar-se per defensar «la sobirania de Catalunya, els drets socials i nacionals i les institucions catalanes». L'amenaça d'inhabilitació que plana sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és un dels motius que va citar per criticar la judicialització de la política que impulsa el Govern espanyol per combatre el procés sobiranista.

No obstant això, Colau no comparteix el full de ruta que JxSí i la CUP defensen al Parlament, i que compta amb el suport de l'ANC i Òmnium Cultural, les dues entitats organitzadores de les mobilitzacions del proper Onze de Setembre. L'alcaldessa va subratllar, però, que prioritza defensar la sobirania i les institucions catalanes i, per això, és partidària de ser en les manifestacions de la Diada. «Com a alcaldessa crec que cal defensar les institucions del país encara que no comparteixi el full de ruta», va subratllar.

És l'opinió personal de Colau, que no ha garantit al 100% la seva presència en les mobilitzacions, tot i remarcar que preferiria ser-hi. «Com a amfitriona d'una manifestació massiva de la Diada és millor ser-hi», va opinar. Segons ella, els motius de les últimes manifestacions massives segueixen intactes: «Tenim un govern recentralitzador, autoritari i que no para de judicialitzar el conflicte».

L'alcaldessa sí ha garantit la presència als actes institucionals tant de l'Ajuntament com de la Generalitat i també a la tradicional ofrena de l'Ajuntament al monument de Rafael Casanova. L'acte que organitza el Govern es farà enguany al passeig del Born i no pas al Palau de la Generalitat.

La probable presència de Colau en les manifestacions de la Diada contrasta amb la posició contrària que han manifestat públicament dirigents d'ICV i Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP). L'alcaldessa i líder de BComú (on estan representants tant ICV com els partits que formen part de CSQP), va explicar que el tema encara no s'ha debatut internament entre els comuns.

Un sentiment de fatiga

Paral·lelament, la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va reclamar a la CUP que deixi de fer servir el referèndum unilateral d'independència (RUI) com a mecanisme de pressió al Govern. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Pascal va lamentar que l'esquerra anticapitalista «intenti posar condicions a la qüestió de confiança i als pressupostos», en lloc d'assumir el mandat del 27-S. «Com posem condicions al mandat del 27-S? Jo no m'atreveixo a posar matisos. Si la CUP decideix fer-ho i fa que el nou estat no sigui viable, que ho expliqui», va apuntar. Com ha fet en altres ocasions, la coordinadora del PDC no va descartar el RUI perquè «si al final no queda cap alternativa, pot ser una via».

Pascal va reconèixer que hi ha gent que es pot sentir desil·lusionada per les «picabaralles» entre els partits independentistes que han provocat, entre d'altres, que per primera vegada el Parlament hagi rebutjat els pressupostos del Govern. La coordinadora general del PDC no comparteix amb el president de l'ANC que el procés sobiranista estigui generant «fatiga», però es va mostrar partidària de fer «autocrítica» i deixar en segon pla la part «ideològica» per concentrar esforços a fer possible independència de Catalunya.

El full de ruta parlava de 18 mesos per fer efectiva la independència, i Pascal es va mostrar convençuda que la gent «respondrà» aquest proper Onze de Setembre. «Tenim quelcom d'una envergadura tan gran que no s'hi val a fallar. No m'imagino res més que una Diada massiva», va explicar.