La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha reclamat aquest dilluns a la CUP que deixi de fer servir el referèndum unilateral d'independència (RUI) com a mecanisme de pressió al Govern. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Pascal ha lamentat que l'esquerra anticapitalista "intenti posar condicions a la qüestió de confiança i als pressupostos", enlloc d'assumir el mandat del 27-S. "Com posem condicions al mandat del 27-S? Jo no m'atreveixo a posar matisos. Si la CUP decideix fer-ho i fa que el nou estat no sigui viable, que ho expliqui", ha apuntat. Com ha fet en altres ocasions, la coordinadora del PDC no ha descartat el RUI perquè "si al final no queda cap alternativa, pot ser una via". Ha criticat però, que es faci servir per pressionar el Govern. "Això ajuda a la fatiga d'alguna gent", ha reconegut.

"No em sembla bé utilitzar el RUI com una via de pressió, dient que si no hi ha RUI no hi ha pressupostos", ha insistit Pascal, que és partidària que els partits independentistes no siguin "esclaus del processisme" per poder-se adaptar a cada situació. Això situa el referèndum unilateral com una de les opcions però, segons ella, no com una moneda de canvi per aprovar els propers pressupostos.

Precisament els comptes del 2017, juntament amb la superació de la qüestió de confiança, són la pota sobre la qual garantir l'estabilitat de l'executiu. "Les dues qüestions són necessàries perquè el procés segueixi endavant", ha deixat clar Pascal. Un 'no' dels anticapitalistes com el que van donar als pressupostos del 2016 representaria "un cop molt dur" per a l'independentisme. "Crec que tothom recapacitarà i serem capaços de trobar un acord a l'alçada del país", ha assenyalat. "No podem abandonar els nostres ciutadans per una picabaralla partidista", ha afegit, tot reclamant a tothom que s'allunyi del partidisme per fer "política de país".

Com ja va manifestar la portaveu del Govern, Neus Munté, fa algunes setmanes, Pascal ha descartat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi de negociar la qüestió de confiança amb ningú. "Una qüestió de confiança s'ha de negociar?", ha preguntat retòricament. "La cup és qui té l'oportunitat de dir si aquesta majoria del 27-S ha de tenir continuïtat o no", ha indicat.

Els pressupostos, que JxSí vol que es lliguin a la qüestió de confiança, sí que admeten certa negociació, segons ha opinat Pascal, que està convençuda que el vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, no ha deixat de mantenir contactes amb l'esquerra anticapitalista per intentar aprovar els comptes. "Sense pressupostos anem amb les mans lligades a l'esquena", ha destacat.

Diada massiva?

Pascal reconegut que hi ha gent que es pot sentir desil·lusionada per les "picabaralles" entre els partits independentistes que han provocat, entre d'altres, que per primera vegada el Parlament hagi rebutjat els pressupostos del Govern. La coordinadora general del PDC no comparteix amb el president de l'ANC que el procés sobiranista estigui generant "fatiga", però s'ha mostrat partidària de fer "autocrítica" i deixar en segon pla la part "ideològica" per concentrar esforços en fer possible independència de Catalunya.

El full de ruta pactat entre JxSí i la CUP parlava de 18 mesos per fer efectiva la independència. En un any Catalunya hauria de ser, doncs, un Estat. Davant d'aquesta perspectiva, Pascal s'ha mostrat convençuda que la gent "respondrà" aquest proper Onze de Setembre. "Tenim quelcom d'una envergadura tan gran que no s'hi val a fallar. No m'imagino res més que una Diada massiva", ha explicat.