El ministre d'Afers Estrangers andorrà, Gilbert Saboya, va negar ahir que hagin existit pressions d'Espanya al seu govern en el cas de la Banca Privada d'Andorra (BPA). En declaracions a l'Agència de Notícies Andorrana (ANA), Savoya va afirmar ahir que van ser informats de les suposades pressions de les autoritats espanyoles que ha denunciat l'accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, perquè facilitessin dades dels expresidents de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i Artur Mas i del líder d'ERC i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

El Govern andorrà, segons Savoya, va rebre aquestes informacions quan «el banc ja estava intervingut, el consell d'administració suspès i el conseller delegat a la presó» i que en tot cas aquestes comunicacions es van produir en el marc de contactes indirectes i que no van ser concretes. El cap de la diplomàcia andorrana va negar que des del Govern espanyol hagi hagut qualsevol mena de pressió cap al Govern d'Andorra respecte d'aquestes suposades amenaces denunciades per Cierco.

El ministre va manifestar que tenen «confiança» que la justícia andorrana investigarà no només aquestes suposades amenaces i pressions sinó també la suposada revelació de dades bancàries en el cas Pujol, ja que de les mateixes declaracions de Cierco davant de la jutge que instrueix la causa per blanqueig de diners es deriven responsabilitats «d'una persona concreta». També confia, va remarcar, que la justícia continuï investigant les onze causes obertes sobre el delicte de blanqueig relacionades amb BPA.

Savoya va posar de manifest que els contactes amb els accionistes sempre van ser informals i que en el marc d'aquestes hi va haver «insinuacions sempre indirectes», de manera que des del Govern se'ls va indicar que ho comuniquessin a la justícia, un pas que, ha destacat, han fet «un any i mig després». També va remarcar que les relacions amb l'Estat espanyol són «excel·lents» i que totes les comunicacions que hi ha hagut en relació amb el cas Pujol han tingut lloc a través de canals diplomàtics i judicials que «marquen els convenis» bilaterals i multilaterals vigents entre els dos estats i que el diàleg ha estat «fluid».

«No hi ha hagut mai pressions en un sentit o un altre», va remarcar Savoya, que va afegir que la causa principal que hi ha oberta a Andorra és per blanqueig de diners i que «res té a veure» amb el cas Pujol. Els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de la intervinguda Banca Privada d'Andorra, van denunciar la setmana passada haver rebut pressions i amenaces per part de la policia espanyola perquè li facilitessin informació bancària de Pujol, Mas i Oriol Junqueras.