La monja catalana Isabel Solà Matas va ser assassinada ahir a Port-au-Prince per desconeguts que li van disparar mentre conduïa el seu vehicle per un carrer de la capital d'Haití, segons van reportar mitjans de premsa locals. La missionera, de 51 anys i natural de Barcelona, vivia des de fa uns quants anys al país caribeny, on estava dedicada a treballar amb persones pobres.

Solà Matas va rebre almenys dos trets i una font de la Policia va dir a la ràdio haitiana que en un primer moment es va presumir que el mòbil del crim va ser el robatori, ja que els atacants es van emportar la bossa i d'altres pertinences de la víctima.

Isabel Solà pertanyia a la congregació de Jesús-Maria, una orde francesa amb forta presència a Catalunya, i feia molts anys que vivia a l'estranger, principalment dedicada a la cooperació al desenvolupament. "Amb gran tristesa i dolor, i encara sota el xoc, us informem de l'assassinat de la germana Isa Solà a Haití d'un tret en un atracament, prop de la catedral de Port-au-Prince", va informar ahir la superiora general de la congregació, Monica Joseph.

Les informacions de les ràdios asseguren que la monja era molt activa entre els sectors més humils de Port-au-Prince, amb qui pràcticament convivia diàriament, sobretot després del terratrèmol que va devastar la capital i d'altres zones d'Haití al gener del 2010. Javier i Fernando Solà Matas, germans d'Isabel, van destacar la labor a Haití a favor de les persones que van patir amputacions en el terratrèmol. Va ser impulsora de la creació d'un taller de pròtesis. Ella el dirigia i la persona que l'ajudava també va resultar ferida en l'atac.

La monja va arribar a Haití després de 18 anys a Guinea Equatorial, on va portar a terme tasques educatives i de suport a les dones. Quan va arribar a Haití també va muntar diverses escoles.